пʼятниця, 04 січня 2019 12:04

Вбили історика, який захищав Михайлівський Золотоверхий

Вбили історика, який захищав Михайлівський Золотоверхий
Миколу Макаренка розстріляли у 1938 році. Фото: gazeta.ua

Історика Миколу Макаренка 4 січня 1938-го стратили за відмовиву підписати акт про знесення Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві.

Він народився 4 лютого 1877-го у селі Москалівці на Сумщині. Закінчив Петербурзький археологічний інститут, кожного літа виїжджав на археологічні розкопки. Упродовж 17 років опікувався творами мистецтва в Ермітажі, повідомляє UaModna.

1917-го Макаренко одним із перших прийняв громадянство УНР. Із 1918 року жив у Києві, був дійсним членом ВУАН, директором Музею мистецтв.

Описав зібрання козацьких клейнодів Ермітажу і довів, що козацькі прапори мали переважно жовті та блакитні кольори. Після цього колекція прапорів зникла, а автора праці віддали під суд. Звинувачення полягало у тому, що заборгував платню за квартиру. Тоді вченого відправили з Києва до Ромнів. Макаренко опікувався справами Роменського музею, склав реєстр пам'яток Полтавщини, вів археологічні дослідження Ольвії, пам'яток трипільської культури, Крейдищанського кургану на околиці Сум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер автор кращого путівника Києвом

Микола Макаренко став єдиним ученим, який 1934-го відмовився підписати акт на знесення Михайлівського Золотоверхого собору. Його одразу арештували за участь у контрреволюційній антирадянській організації й вислали на 3 роки до Казані. За ним виїхала 56-річна дружина Анастасія Федорова-Макаренко. Там учений викладав у художньому технікумі, консультував Центральний музей, реставрував Петропавлівський собор.

Згодом його арештували за участь у контрреволюційній групі фашистського напряму і засудили до 3 років таборів. За рік засудили до розстрілу. Миколу Макаренка таємно розстріляли у Новосибірську

У квітні 1966-го 83-річна Анастасія Сергіївна звернулася до Томського управління КДБ із проханням переглянути справу вченого. Читаючи довідку про реабілітацію чоловіка, вона померла.

Книжку Івана Дзюби "Інтернаціонаціоналізм чи русифікація?" почали поширювати у системі самвидаву 31 грудня 1965-го. Поштовхом для написання цієї праці стало проведення 1965-го в Україні репресій проти української інтелігенції. У Києві, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі були заарештовані близько 30 українців.

Зараз ви читаєте новину «Вбили історика, який захищав Михайлівський Золотоверхий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі