субота, 16 січня 2021 08:21

Вашингтон почав військову операцію

Вашингтон почав військову операцію
В операції "Буря в пустелі" брали участь 32 держави. Фото: ООН

Білий дім оголосив про початок операції "Буря в пустелі" 16 січня 1991-го. Її мета - звільнити Кувейт від іракської окупації. Участь брали 32 держави, включаючи США, Велику Британію, Францію, Єгипет, Саудівську Аравію.

У серпні 1990-го іракські війська увійшли на територію Кувейту. Тамтешні війська практично не чинили опору. Ірак зайняв столицю країни, отримав контроль над 20% світових запасів нафти. Рада Безпеки ООН дозволила застосовувати проти Іраку військову силу. З Кувейту іракські війська не вивели. Диктатор Іраку Саддам Хуссейн відмовився підкоритись рішенню ООН.

О 4:30 ранку з авіаційної бази у Саудівській Аравії перші літаки завдали бомбового удару по Іраку. В операції "Буря в пустелі" взяли участь 700 тис військ антиіракської коаліції. Керівництво операцією здійснювали США. Ізраїль в бойових діях участі не брав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сотні іракців хотіли бути катами президента

За наступні 6 тижнів наносились повітряні удари по військових об'єктах і цивільній інфраструктурі Іраку. Почалась наземна операція. Іракський контингент вибитий з Кувейту, а 10 тис. вояків потрапили в полон. Конфлікт припинили. Іраку заборонили продаж нафти за кордон доки в країні не буде ліквідовано зброю масового знищення.

У війні в Перській затоці загинуло 248 солдатів союзників і 457 було поранено. Офіційних даних про втрати Іраку немає, але вони оцінюються в 25 тис. загиблих і 75 тис. поранених серед військовослужбовців.

В Багдаді за вироком суду 30 грудня 2006 року повішено п'ятого президента Іраку Саддама Хусейна. Вищий кримінальний трибунал Іраку визнав Саддама винним у вбивстві 148 шиїтів і засудив до смертної кари. Сотні іракців, родичі жертв Саддама, звернулися до влади з проханням призначити їх катами.

Зараз ви читаєте новину «Вашингтон почав військову операцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі