субота, 01 серпня 2020 13:00

Варшавське повстання придушили за місяць

Варшавське повстання придушили за місяць
3 жовтня повстання повністю зазнало поразки, Варшава була зруйнована вщент. Фото Polskie Wydawnictwo Naukowe

1 серпня 1944-го о 17:00 по варшавському часу почалося Варшавське повстання проти нацистів. Придушуючи це повстання, гітлерівці зруйнували місто і вбили десятки тисяч людей.

Влітку 1944 року німецькі війська відступали під натиском червоноармійських збройних формувань. 31 липня командувач "Армії Крайової" Тадеуш Комаровскій віддав наказ про початок повстання в місті проти німців. У той час у польській столиці перебувало близько 30 тис. солдат та прихильників Армії Крайової. Більшість партизанів були озброєні лише пістолетами, і лише 10% вояків мали пристойну зброю.

Головним завданням повстанців було захопити стратегічно важливі об'єкти: мости через Віслу, телеграф, аеропорт. о 11 серпня солдати Третього Райху практично загнали повстанців у центр міста і взяли їх у щільне кільце. Поляків бомбили авіацією та артилерією.

Слабке озброєння, нестача боєприпасів обмежували бойові можливості повстання, яке зводилось до героїчної оборони окремих дільниць Варшави. У Варшаві німці вперше використовували нетрадиційні на той час засоби боротьби. Це машини, начинені вибухівкою, що вибухала за радіосигналом, вперше випробувано надважкий танк Sturmtiger, вагою 70 т.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За одну ніч вивезли з Німеччини усіх польських євреїв

Радянське командування відмовило Вінстону Черчилю у наданні своїх аеродромів для допомоги полякам та будь-якої іншої підтримки. 2 жовтня 1944-го капітулював останній осередок польського опору.

2 вересня розпочалася евакуація повстанців через канали каналізації міста. 3 жовтня повстання повністю зазнало поразки, Варшава була зруйнована вщент. Армія Крайова втратила понад 15 тис. солдат у боях, армія Вермахту втратила стільки ж бійців. Від бомбардувань і артобстрілів, голоду, ран і хвороб загинуло близько 180 тис. варшав'ян. Решту населення міста німці вивезли зі столиці, нищення якої продовжили аж до приходу радянських військ 17 січня 1945 року.

Сімнадцять тисяч польських євреїв 28 жовтня 1938 року заарештовано у Третьому Рейху і відіслано до польського кордону. Польський уряд відмовляється їх прийняти. Вислані лишалися між двома країнами у таборі біженців.

Зараз ви читаєте новину «Варшавське повстання придушили за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі