вівторок, 20 серпня 2019 10:18

В Україні заборонили європейське радіо

В Україні заборонили європейське радіо
Президент США Рональд Рейган читає промову за мікрофоном "Голосу Америки" Фото: golos-ameriki.ru

Розпорядження про глушіння радіостанцій "Голос Америки", "Бі-Бі-Сі", "Німецька хвиля" вийшло 20 серпня 1980-го в УРСР. Рішення прийняло Міністерство зв'язку республіки на чолі з Миколою Тализіним.

Радянська пропаганда долучила радіостанції до "Ворожих голосів" - забивали народу голову "брехнею та наклепами про СРСР". Для припинення їх діяльності використовували шумотрони - генератори перешкод, які установлювали на спеціальних баштах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді готують закон про заборону телемостів із окупантами

Усі радіостанції у часи "Холодної війни" вважалися провідними ЗМІ - передавали новини та вільну інформацію про життя в СРСР та у всьому світі. Мовлення українською зазвичай було на коротких хвилях. З новин люди могли почути про справжнє життя на заході, яке в СРСР приховували десятками років. Також відмінні з офіційною версією оцінки світових подій. "Вільнодумство" становило загрозу Комуністичній партії в СРСР. Саме це й стало основною причиною закриття радіостанцій.

Духовний лідер Ірану аятолла Хомейні заборонив слухати іноземну музику 23 липня 1979-го. Рішення прийняли "у зв'язку з тим, що це розбещує молодь". Того дня музика перестала звучати на іранському радіо та телебаченні.

"Західна музика нічим не відрізняється від опіуму, вона притупляє почуття людей, які її слухають, робить їхній розум бездіяльним", - зазначив духовний лідер.

Також аятолла закликав населення не боятись бути старомодними. Наголосив, що це невелика ціна за незалежність країни.

Зараз ви читаєте новину «В Україні заборонили європейське радіо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі