неділя, 01 серпня 2021 08:22

В Україні виникла нова адміністративно-територіальна одиниця

В Україні виникла нова адміністративно-територіальна одиниця
Окупація Львова німцями тривала до 1944 року. Фото: photo-lviv.in.ua

Окуповані нацистами західні області УРСР 1 серпня 1941-го увійшли до складу Генерального губернаторства як адміністративна одиниця під назвою дистрикт "Галичина".

Протягом перших тижнів Німецько-радянської війни практично вся територія Західної України була окупована вермахтом. Дистрикт ''Галичина'' створено 1 серпня з центром у Львові. Охоплював територію понад 48 тис. км кв. Ділився на окружні староства та виділені міста. Процедура входження Галичини до складу Генерального губернаторства була остаточно завершена тільки 1 листопада.

На чолі Дистрикту Галичина стояв губернатор. Урядовою мовою була німецька. Грошовою одиницею замість рубля став злотий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці почали вступати до лав дивізії СС "Галичина"

Ненімецьке населення Галичини все одно залишалося для німців громадянами другого сорту. Будь-які українські ініціативи в культурному та освітньому житті потребували схвалення німців. Випадки непокори суворо каралися.

4 липня 1941-го на Вулецьких пагорбах нацисти розстріляли польських професорів. Їх тіла спалили там же.

Дистрикт ''Галичина'' припинив своє існування наприкінці липня 1944 року, коли радянська армія звільнила Львів.

У Львові на Вулецьких пагорбах, тепер це парк Студентів, 4 липня 1941-го німці розстріляли 23 польських професорів. Із ними вбили 18 їхніх родичів. Після поразки під Сталінградом нацисти вирішили приховати скоєні ними злочини. Створили підрозділ євреїв під назвою Sonderkommando 1005, який викопував братські могили та спалював тіла вбитих.

8 жовтня 1943-го вони знайшли трупи на Вулецьких пагорбах і спалили разом з іншими загиблими. Після звільнення Львівщини від гітлерівської окупації, історики встановили імена і посади розстріляних вчених, описали їхню наукову діяльність.

Зараз ви читаєте новину «В Україні виникла нова адміністративно-територіальна одиниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі