вівторок, 03 березня 2015 13:00

В Росії закривають музей концтабору "Перм-36", у якому загинув Василь Стус

В Росії закривають музей концтабору "Перм-36", у якому загинув Василь Стус
"Перм-36". Фото: Wikipedia

Музей історії політичних репресій "Перм-36", розташований на території колишнього табору ГУЛАГ в Пермському краї, вирішив припинити свою роботу і почати процес самоліквідації. Керівництво музею пішло на такий крок після провалу переговорів з місцевою владою, повідомляє "Сноб".

"Всі спроби переговорів з адміністрацією Пермського краю про збереження "Пермі-36" як справжнього музею історії політичних репресій в СРСР і як унікального історичного пам'ятника, виявилися безрезультатні," - сказано в заяві творців музею.

Організація вирішила самоліквідуватися, оскільки її учасники більше не можуть виконувати цілі, прописані в статуті Автономної некомерційної організації (АНО) "Перм-36", а також через "безперспективність" переговорів з владою.

Суперечка між АНО "Перм-36" та адміністрацією краю почалася в 2012 році, коли новий губернатор регіону Віктор Басаргін запропонував створити на території колишнього табору державний музей. Проти цього виступили творці АНО "Перм-36", які до цього майже 20 років працювали як некомерційна організація. У тому ж році керівництво краю припинило фінансування музею і відсторонило працівників АНО від управління музейним комплексом.

У травні 2014 року в музей прийшло нове керівництво, пов'язане не з некомерційною організацією, а з державою. Новий директор, як заявили в АНО, розпорядився розібрати кілька важливих для музею будівель. Нові співробітники музею ці звинувачення відкинули. У той же час між адміністрацією краю та АНО "Перм-36" почалися переговори щодо подальшої участі організації в роботі музею.

Державі належить тільки земля, на якій знаходиться музей "Перм-36". Всі експонати належать або працівникам АНО або людям, які передали речі на зберігання. На думку жителів Пермського краю, після виїзду організації музей залишиться з голими стінами.

Нагадаємо, в колонії відбували покарання дисиденти, засуджені за звинуваченнями в "антирадянській агітації і пропаганді", - Володимир Буковський, Сергій Ковальов, Юрій Орлов, Леонід Бородін, Валерій Марченко (загинув в ув'язненні), Натан Щаранський, Гліб Якунін, Михайло Кукобака, Левко Лук'яненко, Баліс Ґаяускас, Василь Стус (загинув в ув'язненні), Микола Браун та інші політв'язні.

Музей політичних репресій створений в 1992 році на місці колишньої колонії ГУЛАГу ВС-389/36, відомої як "Перм-36". Музей розташований біля міста Чусове (130 кілометрів від Пермі).

Зараз ви читаєте новину «В Росії закривають музей концтабору "Перм-36", у якому загинув Василь Стус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі