субота, 21 листопада 2020 01:13

В окупованому Криму знайшли руїни давньої майстерні

В окупованому Криму знайшли руїни давньої майстерні
Біля Херсонесу знайшли глиняну майстерню. Фото: РАН

Під час незаконних розкопок на мисі Кришталевому в Севастополі виявили велику гончарну майстерню IV-III століть до нашої ери з печами для випалу і фрагментами кераміки.

"Найзначнішою знахідкою останнього тижня став великий керамічний виробничий комплекс. Археологи розчистили чотири печі розміром 3 на 3 метри для випалювання кераміки. У двох круглих печах випалювали посуд і амфори, а дві квадратні, ймовірно, використовували для випалу черепиці", - повідомила пресслужба Інституту археології РАН.

Знахідку назвали надзвичайно рідкісною. Гончарні виробництва були за межами міст через ризик виникнення пожеж. Вчені знаходять такі майстерні лише випадково.

В одній з круглих печей знайшли керамічні грузила для ткацьких верстатів з клеймами. В іншій - невеликий керамічний штамп для нанесення орнаменту на глиняні вироби. Біля печей виявлені кілька фрагментів бракованої черепиці та амфор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На горі розкопали склеп градоначальника

Херсонес експортував вино та йому постійно були потрібні амфори. У місті не могло не бути свого масового виробництва винної тари.

Підконтрольні окупантам археологи на території Криму біля села Льговське знайшли череп епохи бронзової доби зі слідами трепанації. Хірург зміг вдало провести операцію на великій ділянці кістки.

Зараз ви читаєте новину «В окупованому Криму знайшли руїни давньої майстерні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі