субота, 06 березня 2021 08:21

В місті оголосили полювання щурів

В місті оголосили полювання щурів
Американські медики досліджували заражених щурів, аби дізнатися райони поширення чуми 1900-го в Сан-Франциско. Фото: disgustingmen.com

У Сан-Франциско в США 6 березня 1900-го розпочалась епідемія бубонної чуми. Тривала 4 роки.

Чума була найстрашнішою вбивцею епохи середньовіччя - вона мала руйнівний ефект на населення Європи ХIV-ХV століття. Бубонна чума характеризується появою на тілі характерних бубонів, що з часом ставали чорними. Саме через це отримала ім'я "Чорна смерть". Чума переносилась блохами, які найчастіше зустрічалися на щурах.

Пандемія чуми почалася за 5 років до того в Китаї. Через морські торговельні шляхи інфекція поширилася на приморські порти світу — спочатку в Індію, потім у США. Інфіковані щурі і блохи, що переносили захворювання, розбігалися з кораблів по місту. Найбільше випадків смертей було в кварталі Чайнатаун, біля порту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб побороти епідемію, людей змушували обкурювати будинки ладаном

1-м захворів і помер господар деревообробної майстернікитаєць Вінь Чу Кинь. Хірурги підтверли, що він - перша жертва чуми. Міські медики забили на сполох. Оголосили карантин у Чайнатауні. Підозрілі лавки, борделі та інші підозрілі місця скупчення людей і щурів закрили.

Земляні підлоги будівель заливали бетоном. В районі почалося полювання на щурів. Завдяки всім цим заходам спалах бубонної чуми вдалося локалізувати і зупинити. Однак місто було оголошено вільним від хвороби лише 1908-го.

Людству відомі 3 пандемії чуми. 1-ю була "чума Юстиніана" у VI столітті в регіонах Середземномор'я, 2-ю — "Чорна смерть" у XIV столітті в Азії, Європі та північній Африці. Передувало розвитку 3-ї пандемії активізація природних вогнищ чуми в Азії. Завершилася 3-я пандемія лише 1959-го. Приблизна кількість жертв у світі, спричинених нею, становить 15 млн осіб.

В містечку Йем в Дербіширі біля Лондона 17 вересня 1665-го зафіксували перші смерті від бубонної чуми. Чума поширилася півднем Англії і дійшла до Лондона другою хвилею. Там вже фіксували смерті із весни.

Зараз ви читаєте новину «В місті оголосили полювання щурів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі