вівторок, 17 березня 2020 13:50

В кар'єрі знайшли стародавні кораблі

В кар'єрі знайшли стародавні кораблі
Сербські археологи натрапили на залишки стародавньої річкової флотилії. Фото: B. Subašić novosti.rs

Сербські археологи розкопали залишки стародавнього скам'янілого флоту на місці давньоримського поселення Віманціум - нині неподалік міста Костолац. Попередньо на знахідку натрапили копачі вугілля місцевого кар'єру.

Різноманітні човни та кораблі були приховані у покладах глини і бруду, що й урятувало їх від гниття. Найбільший корабель мав довжину 15 м та ширину 2,6 м. Його знайшли на глибині 7 м. Раніше в цьому ж шарі ґрунту розкопали скелет мамонта, але датування кораблів періодом 70 тис. років до н.е. не відповідає розвиткові людства тих часів. При цьому римські речі і могили знаходили в землі на глибині 2 м. Саме тому вчені вважають, що кораблі могли потрапити сюди до епохи римлян, повідомляють Novosti.rs.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організували екскурсію до затонулого корабля контрабандистів

"Це неймовірно, ніби весь флот стояв на якорі, а потім раптом обвалився в мул, в якому законсервувався. Тут видно залишки різних суден. Вони можуть нагадувати рештки римських військових кораблів, але також є безліч довбанок, човнів, вирізаних зі стовбура дерева, якими римляни не користувалися", - розповідає археолог Неманья Мрджич.

Поруч із човнами не знайшли жодного артефакта чи предмета побуту, які допомогли б датувати флот. Нині зразки деревини відправили в лабораторію та чекають на результати.

Археологи підкреслюють, що найцікавіші археологічні відкриття Сербії знайшли, саме копаючи вугілля.

У столиці Швеції Стокгольмі знайшли залишки старовинного корабля. Їх виявили в районі на схід від парку Кунгстредгорден, проводячи роботи зі зміцнення фундаменту одного з будинків XIX ст. Місцевість кілька століть була заповнена водою.

Зараз ви читаєте новину «В кар'єрі знайшли стародавні кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі