четвер, 04 червня 2015 15:15

В Білорусі знайшли унікальну печатку Єфросинії Полоцької
2

Спасо-Єфросиніївський монастир у Полоцьку
Фото: www.sb.by
Печатка Єфросинії Полоцької

Унікальний артефакт знайдений  вченими на території Спасо-Єфросиніївського монастиря в Полоцьку. Безцінна знахідка - печатка Єфросинії - пролежала в землі більше 800 років. Про це повідомляє "СБ".

Керівник розкопок - доктор історичних наук, проректор Полоцького держуніверситету Денис Дук розповідає: "Протягом місяця спеціальна експедиція ПГУ в складі кращих студентів та викладачів історичного факультету займалася розкопками. Наша мета - вивчити стан фундаменту пам'ятки архітектури 12 століття і розгадати початковий задум зодчого, який спорудив саму церкву. До речі, в ході експедиції з'явилися підстави припускати, що раніше вчені серйозно помилялися, розраховуючи, що до кінця зрозуміли ідею стародавнього архітектора. Це не так. А ось старовинна актовий печатку, яку вдалося виявити біля стін храму, - воістину безцінна знахідка. Незважаючи на довге перебування в землі, вона в ідеальному стані. На одній стороні печатки зображений лик святого, на іншій - напис, що свідчить, що вона належала самій Єфросинії. Такою печаткою в давнину скріплювали документи, щоб засвідчити їхню справжність."

Нині артефакт знаходиться на зберіганні в скарбниці Полоцького національного історико-культурного музею-заповідника. Вчені стверджують: печатка Єфросинії - ще один доказ того, що полоцький монастир в 12 столітті був не лише важливим духовним і культурним, але й суспільно-політичним центром.

Зараз ви читаєте новину «В Білорусі знайшли унікальну печатку Єфросинії Полоцької». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі