понеділок, 17 лютого 2020 12:29

Уряд звернувся по військову допомогу

Уряд звернувся по військову допомогу
Колона французьких танків Renault стоїть в Одесі у 1919 році Фото: wikipedia

Директорія УНР 17 лютого 1919-го попросила країни Антанти та США допомоги у боротьбі з більшовиками. Саме тоді тривала французька інтервенція на півдні України. Генерал д'Ансельм видав наказ, у якому оголосив що "Франція та союзники прийшли в Росію, щоб дати змогу всім чинникам доброї волі та патріотизму відновити лад у краї".

Переговори делегатів від Директорії та французів відбулися у містечку Бірзула - тепер Подільськ на Одещині. Іноземці висунули до українців вимоги, що південь колишньої Російської імперії мав поділитися на 2 частини. Перша - Київська, Волинська, Подільська, Полтавська, Чернігівська і частково Харківська губернії, віддавалася під управління Директорії УНР. Друга - "Южнорусский край", відводилася під управління спеціально створеної Антантою російської Директорії, до якої долучався представник білогвардійців. Мали створити єдиний антибільшовицький фронт, який очолили б французи.

Цього ж дня, 17 лютого, Директорія видала декларацію до українського народу, в якій було написано що "благородна Франція разом із другими державами Антанти і Злученими державами Північної Америки готова підтримати нас і спільно вступити в рішучу боротьбу з більшовиками". Українці вважали, що країни Антанти врешті підтримають їхнє прагнення до незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйнуємо старий порядок - Директорія звернулась до українців

Проте в Антанті мали іншу думку. Вони прагнули відродити "єдину і неподільну Росію" та робили ставку на білогвардійців - адмірала Олександра Колчака та генерала Антона Денікіна. Французи не допомагали військам УНР зброєю. Вимагали усунення з посад Директорії УНР соціалістів Симона Петлюри та Опанаса Андрієвського, що гальмувало переговори. Вже за декілька тижнів стало зрозуміло, що Антанта не має сил для наступу на більшовиків. У березні французькі частини почали відступати під тиском українських повстанських загонів отамана Григорьєва та більшовиків. А у квітні покинули Одесу, рятуючись на кораблях.

Директорія визнала, що витратила на безкорисні переговори 2 місяці, не сформувавши власних національних сил. Голова Директорії Володимир Винниченко вийшов із утворення та емігрував з країни. Владу взяв у свої руки Симон Петлюра, який у період найтяжчої боротьби почав розправлятись зі своїми ворогами - талановитими українськими воєначальниками.

Директорія УНР оголосила війну Росії 16 січня 1919-го. На той момент російсько-українські радянські війська захопили Лівобережжя та проголосили Українську Соціалістичну Радянську Республіку. Конфлікт виставили як внутрішній. Наголошувалося на утисках Директорією трудящих мас, які чекають на прихід більшовиків. Російський дипломат Георгій Чичерін засудив звернення Директорії до Антанти з проханням про допомогу, підкресливши "імперіалізм" останніх.

Зараз ви читаєте новину «Уряд звернувся по військову допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі