четвер, 17 жовтня 2013 10:52

Унікальну споруду залізного віку розкопали на Львівщині

Унікальну споруду залізного віку розкопали на Львівщині
Фото: zik.ua

Споруду ранньозалізного віку (кінець 9-7 ст. до н. е.) знайшли археологи поблизу села Грушів Яворівського району Львівщини, передає прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАНУ.

Довжина будівлі - більше 40 метрів і тепер вона є найбільшою з подібних виявлених на території України, а, можливо, і в центрально-східній Європі.

"Знахідка дуже цікава, адже такі споруди, їх ще називають "стовповими спорудами"  або "довгими будинками", зустрічаються дуже рідко. В Україні раніше знайшли тільки три подібні будівлі, але значно менших розмірів. В основному, вони характерні для більш ранніх археологічних періодів - неоліту, енеоліту (5 - 4 тис. років до н.е.). Прийнято вважати, що їх використовували як громадські або сакральні будівлі. Їхня присутність на поселенні свідчить про високий рівень розвитку носіїв археологічної культури, яка там була. У них могли проводити збори, або розташовувати виробництво певних товарів. Така будівля могла бути центральною спорудою, навколо якої скупчувалися всі інші об'єкти. Навколо споруди в Грушеві ми виявили залишки господарських ям і відкритих вогнищ, а також велику кількість керамічного матеріалу (фрагменти горщиків, мисок, глечиків і т. д.)" , - пояснила керівник експедиції Наталія Войцещук .

Зараз ви читаєте новину «Унікальну споруду залізного віку розкопали на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі