четвер, 11 липня 2019 09:56

Українському вояку дали 10 років

Українському вояку дали 10 років
Василь Макух вчинив акт самоспалення на знак протесту проти русифікації 1968-го Фото: twitter.com/history_ukraine

Учасника руху опору та бійця УПА Василя Макуха арештували 11 липня 1946-го. Призначили 10 років трудових таборів.

1944-го його призвали до радянської армії. 17-річний хлопець втік і приєднався до лав повстанців. При виконанні наказу командира Заверюхи потрапив у засідку НКВС. Його серйозно поранили у ногу та взяли у полон. Допомогу чоловіку надали у Сокальській лікарні, проте став військовополоненим. На допитах його не раз били по пораненій нозі, вимагаючи виказати криївки повстанців. Чоловік не видає. Тоді потрапляє у тюрму Бригідки, де процедури повторюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського інженера засудили на 8 років

11 липня засуджують на 10 років позбавлення волі у трудових таборах із конфіскацію всього майна та позбавлення прав. Термін ув'язнення відбував у Дубровлазі на станції Потьма, Мордовія, та в Сибіру. 18 липня 1955-го звільнений із ув'язнення і висланий на спецпоселення. 1956-го переїжджає до Дніпра.

5 листопада 1968-го спалить себе у центрі Києва на знак протесту проти русифікації зі словами "Хай живе вільна Україна!".

Слідство НКВС у справі українського священика Андрія Бандери - батька провідника ОУН Степана Бандери - завершилося 2 липня 1941-го. Після численних катувань чоловіка засудили до розстрілу.

"Будучи батьком керівника ОУН Степана Бандери, підтримував із ним зв'язок", - йшлося у слідчій справі.

Також до неї додали наявність "націоналістичної літератури", переховування нелегалів, "націоналістичні переконання підсудного". Суд над священиком відбувся 7 липня та тривав менше 2-х годин

Зараз ви читаєте новину «Українському вояку дали 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі