субота, 27 січня 2024 20:27

Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт

Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт
Полтавський Ту-22М3 відкрив авіапарад на 10 річницю незалежності України

Останній український літак дальньої бомбардувальної авіації Ту-22М3 знищили у Полтаві 27 січня 2006-го. Україна виконала зобов'язання перед Міністерством оборони США.

Все стратегічне озброєння та секретні технології зняли з літаків наприкінці 1990-х. З того часу стояли на аеродромах та очікували на ліквідацію. Полтавський літак у супроводі 4-х винищувачів востаннє відкрив авіапарад на 10 річницю незалежності в Києві. З того часу у повітря не піднімався.

Спочатку інженери знімали апаратуру, за допомогою важкої техніки різали ніс, крила та на останок хвіст. Після металобрухт сортували та здавали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна погодилась знищити свої ракети

Угода про знищення викликала велике обурення у суспільстві, але найбільше емоцій не стримували пілоти при її реалізації. Чоловіки присвятили цим літакам десятки років служби.

"Могли б цей чудовий айроплан поставити на постамент як пам'ятник технічної думки з написом: "Колись і Україна була авіаціной державою", - писали на чисельних форумах.

Представники оборонних відомств України та США 5 грудня 1998-го підписали угоду про ліквідацію 44 важких ядерних бомбардувальників і 1 тис. крилатих ракет Х-55 у Києві. Поряд із усім ядерним арсеналом, Україна позбулася і стратегічної авіації.

Зараз ви читаєте новину «Український стратегічний бомбардувальник порізали на брухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі