пʼятниця, 25 вересня 2020 10:30

Український парашутист встановив світовий рекорд

Український парашутист встановив світовий рекорд
Василь Романюк здійснив понад 3 тис. стрибків із парашутом і поставив 18 світових рекордів. Фото: 1tv.

Інструктор-випробувач Василь Романюк здійснив затяжний стрибок із парашутом з висоти 13,1 км 25 вересня 1945 року. Пролетів у вільному падінні 167 секунд і розкрив парашут на висоті 1 тис. м. Поставив абсолютний світовий рекорд.

Чоловік походив із селища Драбів – тепер Черкаської області. 1928 року вступив до піхотної школи міста Орджонікідзе – нині Покров. За 3 роки дослужився до звання офіцера. Вступив до Оренбурзького льотного училища. Потім працював штурманом.

Перший стрибок із парашутом здійснив 1934 року з важкого бомбардувальника ТБ-3. З того часу захопився парашутним спортом. За часів Другої світової працював у військовій розвідці, згодом інструктором-випробувачем парашутів і катапульт літаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український літак побив 20 світових рекордів

"Самопочуття хороше, тільки вуха ніби закладено ватою - це результат швидкого зниження зі стратосфери. Спочатку я майже нічого не чув, але поступово починав розрізняти цвірінькання якихось пташок над головою і навіть віддалений стукіт дятла. Закинувши голову, дивився на небо - туди, звідки щойно звалився. Бачив хмари. Із землі вони схожі на ніжний мазок білої фарби на блакитному тлі", - згадував Романюк самопочуття після стрибка 25 вересня 1945 року.

Новий рекорд поставив 1957 року. Стрибнув із висоти 13,4 км, миттєво розкривши парашут.

Загалом здійснив 3475 стрибків та поставив 18 світових рекордів. Випробував близько 100 типів парашутів. Першим в історії виробив методику управління тілом під час вільного падіння.

Пілот Петро Нестеров пролетів 1277 км від військово-авіаційної школи в Гатчині під Петербургом до Києва 11 травня 1914 року. Це був рекордний за відстанню переліт. Здійснив його за 7 годин 45 хвилин на модифікованому літаку Nieuport-IV.

Зараз ви читаєте новину «Український парашутист встановив світовий рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі