вівторок, 17 березня 2015 13:45

Українські живописці ніколи не зображали на іконах оголеного тіла
8

Сім сплячих з Ефесу
Фото: uk.wikipedia.org
Муки св.Конона та Олександра
Муки св.Порфірія і Онисифора
Муки Святого Антонія (Мікеланджело)
Муки Святого Ферапонта

- В образотворчому мистецтві України ніколи не було реалістичного зображення оголеного тіла, що жіночого, що чоловічого. На відміну від ахідноєвропейських католицьких країн, де оголене тіло зображали натуралістично точно, - розповідає письменник і історик Юрій Логвин.

- Найточніше цю різницю видно на картинах, як ізображали мучеництва святих. У нас писали просто образ святого, а по боках картини, по периметру, як рамка, малювалися маленькі кадри його житія. Це була житійна ікона з клеймами. На наших іконах мучеництво святих показували умовно: наприклад, свята роздягнена, але її довге волосся прикриває наготу.

Зате в європейському живописі мучеництво святих зображалося дико натуралістично, - говорить історик.

- Наприклад, картина показує: святому надрізали живіт, витягали кишки і ганяли батогами, щоб бігав навколо стовпа, поки на той стовп не намоталися кишки. То все змальоване детально.

В українській іконі змальовували образ, не реальні муки.

- Все було символічно і умовно. Головне було — духовність, яка виражалася в дуже великій монументальності і декоративності ікони. Колір, лінія, поза грали більшу роль, ніж деталі анатомії. На Заході уже в 13 століття малювали обрубані голови, кінцівки, виколоті очі. Захід це сприймав.

Західноївропейська живописна школа вела свою традицію від давнього Риму, де було прийняте натуралістичне і детальне зображення. Українська ж малярська школа пішла від Візантії, яка, в свою чергу, вела свою традицію символічного живопису від Єгипту.

"Тож корені нашого іконописного мистецтва більш древні, ніж європейські", - робить висновок історик.

Зараз ви читаєте новину «Українські живописці ніколи не зображали на іконах оголеного тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі