вівторок, 21 січня 2020 11:06

Українські воїни зайшли в тили росіян

Українські воїни зайшли в тили росіян
Українці прорвали фронт білогвардійців та перейшли в запілля Червоної Армії Фото: Facebook.com/Календар_українця

Воїни Першого зимового походу вирішіли перейти у запілля Червоної армії 21 січня 1920-го. Рішення ухвалили на нараді командування в селищі Гусівка Єлисаветградської - нині Кіровоградської - області.

Зумовила його майже повна поразка білогвардійців у боях з більшовиками. Ті своєю чергою наказали знищити Північну групу воїнів УНР, до яких спочатку ставилися лише як до "невеликих банд Петлюри". Але проукраїнська агітаційна робота серед населення та успішні маневри змінили їхнє ставлення. Проти українців кинули кінноту, 45-ту, 60-ту та латиську дивізії.

Командарм походу Михайло Омелянович-Павленко вирішив вивести українських військових у район Черкаси - Чигирин - Канів та поділити армію на 2 групи, одна з яких одразу розпочне бої з більшовиками. До 15 лютого, за планом наради, обидві армії мали об'єднатися між Чигирином і Черкасами.

"Отаман Тютюнник вважав для себе за корисне рушити на північ, на Київщину, бо з цією округою його зв'язувала попередня повстанська діяльність. Я ж хотів на Херсонщину та Катеринославщину через те, що мав відомості про присутність в районі партизана отамана Гулого-Гуленка, штаб мав надію використати організацію його району, розвідні матеріали та партизанські відділи", - пише у спогадах командарм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винесли вирок українському командиру

Українці прорвали фронт білогвардійців коло залізничної станції Новоукраїнки, вирахувавши ротації ворога, та без особливих перешкод перейшли окуповану совєтами територію.

"Не буде помилкою сказати, що колони наші зробили цей марш майже на ворожих очах, доходило до смішного, до анекдотичного: в час, коли колони марширували через залізничний переїзд, до нього підїхав добровольчий білий роз'їзд, якому і на думку не могло спасти, що ті тіні, які йшли повз нього добрих пів години, були ці самі українці, що спричинили в значній мірі до їх загальної поразки.

- Дєржісь больше вправо, влево, - кричали білі драгуни візникам.

- Падаждітє. Гаспадін палковнік какая это часть? - зрозуміли, що в колоні має йти хтось із начальства.

- Запорожці! - відповідає їм візник.

Драгуни зникли в пітьмі, але було пізно - колони були вже далеко", - згадував перехід Омелянович-Павленко.

У запіллі продовжили агітаційну роботу серед українців, прагнули підняти Всеукраїнське повстання та вигнати окупантів із країни, але цього зробити не вдалося.

6 грудня 1919-го воїни Української Народної Республіки під командуванням генерала Михайла Омеляновича-Павленка вирушили у Перший зимовий похід. Це був масштабний та успішний партизанський рейд тилами білогвардійської добровольчої та більшовицької Червоної армій з метою збереження основи українського війська.

Зараз ви читаєте новину «Українські воїни зайшли в тили росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі