четвер, 22 серпня 2019 14:34

Українські Помпеї: під мулом збереглась площа древнього міста
4

На Тернопільщині виявили давні артефакти
Фото: "Терміново"
На Тернопільщині виявили давні артефакти
На Тернопільщині виявили давні артефакти
На Тернопільщині виявили давні артефакти

У Залізцях Зборівського району на Тернопільщині археологи виявили велику кількість артефактів.

Археологи з Науково-дослідного центру "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН України досліджували культурний шар у центрі містечка, повідомляє "Терміново".

На глибині 40 см дослідники натрапили на скупчення битого скляного посуду XVIII ст. Глибше виявили фрагменти дерев'яного зрубу 2-ї половини XVII ст.

Під цією спорудою залягав шар мулу. Дослідник Василь Ільчишин вирішив перевірити його на предмет раніших нашарувань.

"І тут сталося неймовірне! Під шаром мулу приховувався цілий міський світ і життя середини XVIІ століття. Ми знайшли кам'яну вимостку ринкової площі, поміж тих каменів були найрізноманітніші предмети, які характеризують побут мешканців, їхнє життя і ті історичні події, що тоді вирували", - розповів він.

Мул вкрив площу Ринок після великої повені. Він законсервував усе, що тоді лежало на бруківці.

Археологи виявили між каменів шкаралупу лісових і волоських горіхів, насіння гречки, кісточки вишні чи черешні, кору дерев, гілки, фрагменти трісок, дощок, шкіряного одягу, взуття, керамічного та скляного посуду, монети та предмети озброєння, намистини та бісер.

Виявили алебарду, ніж і наконечник стріли. Від часу та сильної кислотності металеві предмети окиснилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кургані знайшли 16 поховань

"Вони підказують нам про те, з чим пов'язана та повінь – найімовірніше, що ця подія трапилась саме у період Зборівської битви 1649-го. У той час турки могли розграбувати місто і розібрати греблю. Залозецький став на той час мав більше 1000 га площі і був у 4 рази більший, ніж зараз. А старе місто знаходилось нижче за течією від ставу. І величезна кількість води і мулу миттєво заполонила долину Серету і, відповідно, затопила місто, тим самим "заморозивши" ту мить міського життя і побуту", – пояснює Ільчишин.

Ширші археологічні дослідження заплановані на наступний рік.

Під трасою Н-14 "Кропивницький-Миколаїв" знайшли поховання, якому понад 4 тис. років. Вчені вважають, що належить представникам ямної культури. Вона була поширена на теренах України в епоху бронзового віку та названа на честь обряду поховання - у ямах без труни.

Зараз ви читаєте новину «Українські Помпеї: під мулом збереглась площа древнього міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі