субота, 04 квітня 2020 09:25

Українські націоналісти визначились із лідером

Українські націоналісти визначились із лідером
Члени ОУН схвалили силовий захист української нації, мови, культури і традицій від більшовицьких, фашистських та інших загарбників Фото: hai-nyzhnyk.in.ua

Другий великий збір ОУН завершився у Кракові 4 квітня 1941-го. Він тривав протягом 4 днів. На ньому обрали провідника організації Стапана Бандеру. Його заступником став Ярослав Стецько.

У зборі взяли участь члени організації, які були налаштовані на збройну боротьбу за незалежність України. Вони створили Революційний провід ОУН.

Виступали за організацію господарського і соціального життя на основах рівності усіх українців. Велику увагу приділили програмам безкоштовної медичної допомоги, підтримки малозабезпечених родин, сиріт, інвалідів і людей старшого віку. У постанові № 1 фіксували право на свободу сумління і релігійних культів, що не суперечили моральній силі нації та інтересам Української держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командир УПА лікувався у санаторіях Одеси

Обговорили обов'язок членів ОУН боротися за незалежність України, силовий захист української нації, мови, культури і традицій від більшовицьких, фашистських та інших загарбників. Члени ОУН зобов'язалися виконувати заповіт Тараса Шевченка і допомагати всім народам, які опинилися під владою Москви.

Через місяць у Кракові прийняли Інструкції Революційного проводу ОУН для організаційного активу в Україні на період війни.

Рік тому у Львові помер один з лідерів Організації українських націоналістів (бандерівське крило), в'язень нацистського табору Аушвіц 98-річний Омелян Коваль.

У 13 років його вперше викликали на допит за політичні погляди, у 21 – він проголошував Акт відновлення незалежності. 2,5 роки провів у концтаборі Аушвіц. Добре знав Василя та Степана Бандеру. Понад 20 років очолював Спілку української молоді в Бельгії.

Зараз ви читаєте новину «Українські націоналісти визначились із лідером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі