вівторок, 26 жовтня 2021 14:44

"Українська незалежність окропилася кров'ю" - створили фільм про Революцію гідності

"Українська незалежність окропилася кров'ю" - створили фільм про Революцію гідності
Вийшла остання серія проєкту "10 днів незалежності України". Фото: ЦДВР

Вийшла заключна серія історичного проєкту "10 днів незалежності України". Вона присвячена Революції гідності.

Переломним моментом Майдану стала ніч на 11 грудня 2013 року. Тоді киян розбудили церковні дзвони. Вони вперше за 800 років били на сполох — як у 1240-му, коли війська монголів підступили до Києва, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Тоді сталася перша масштабна спроба силового розгону Євромайдану. Штурм тривав близько 5 год. На ранок мітингувальникам вдалось витіснити силовиків за периметр Майдану.

"Починалося все, як доволі весела пригода. Хоча причини, що спонукали вийти на протест, були зовсім невтішними. 21 листопада 2013 року — у річницю Помаранчевої Революції — уряд Азарова скасував підписання асоціації з Європейським Союзом. Очевидно, що на користь союзу з Росією", — розповів історик Володимир В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від протестів на граніті до помаранчевої революції - вийшов фільм про історію українських майданів

Викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар вважає, ця революція має економічну, антиколоніальну і ціннісну природи.

"Тоді на Майдані 2013-2014 років українська незалежність окропилася кров'ю людей, які віддали своє життя за свободу. І, на жаль, євромайданівці не стали останніми жертвами у боротьбі за українську свободу — вона переросла у відкриту війну з Росією, - йдеться у повідомленні.

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча це не перший і не єдиний у нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «"Українська незалежність окропилася кров'ю" - створили фільм про Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі