пʼятниця, 29 травня 2020 13:19

Українець перевершив японців у їхньому національному виді спорту

Українець перевершив японців у їхньому національному виді спорту
Кокі перемагав на Імператорських турнірах сумо 32 рази Фото: facebook.com/history.diaspora/

Професійний сумоїст українського походження Іван Боришко, він же - Тайхо Кокі, народився 29 травня 1940 року на Сахаліні. Чоловіка називали "великим йокодзуною XX століття".

Походив з родини українця Маркіяна Боришка та японки Кіє Ная. При народженні отримав ім'я Іван та японське Кокі, що означало щастя і радість. 1945 року Сахалін перейшов до СРСР. Існують свідчення, що батька Маркіяна репресували, а матір з дітьми переїхала на Хоккайдо. З того часу 5-річний Іван став Кокі Ная і вже ніколи не бачив батька, пише Diaspora.

Хлопець допомагав матері торгувати на базарі соєвими бобами, а у 16 років захопився сумо. Спочатку важив 75 кг, згодом набрав ще 60, що в поєднанні з відпрацьованими прийомами зробило сумоїста непереможним. Йому дали спортивне ім'я - Тайхо, що означало "великий фенікс", а вчителі казали, що "з таким розмахом рук він не просто йтиме до перемоги, а летітиме". І вони не помилилися.

1961-го 21-річний Кокі вперше виборов титул йокодзуна - найвище та довічне звання. Щоб отримати його, треба двічі поспіль виграти Імператорський кубок. Такого молодого чемпіона сумо не знало за всю історію.

З 1968 року чемпіон провів серію з 45 боїв, не зазнавши жодної поразки. Програв лише наступний. Однак уже за день в газеті з'явилося фото, що засвідчило несправедливість рішення суддів. Це спричинило безпрецедентний скандал та введення відеоповторів суперечливих моментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 148 років тому народився славетний український богатир

Тайхо став народним улюбленцем. За спортивну кар'єру 32 рази перемагав на Імператорських турнірах. Додавала йому шарму й незвичайна зовнішність. Розповідали, що коли одружувався, на весілля зібралися тисяча гостей і понад 200 журналістів. Ная став символом японської могутності - простий торговець бобами, що завдяки своїй наполегливості став непереможним бійцем.

Спортивну кар'єру закінчив 1971 року та очолив школу Тайхо-бея. А за 6 років ліву частину його тіла паралізувало внаслідок інсульту. 2005-го він пішов на пенсію та очолив музей сумо у Токіо.

Наприкінці життя чемпіон зацікавився українським корінням. Відвідав Україну 2002-го, знайшов дідову хату на Харківщині, набрав води із криниці, взяв рідної землі. Побував у Харкові на турнірі з сумо, організованому місцевими ентузіастами. З його дозволу змаганням присвоїли ім'я Кокі Тайхо. Відтоді Кубок Кокі Тайхо розігрують в Україні щорічно.

Кокі помер 19 січня 2013-го. За декілька років його рекорд побили, але слава Кокі Тайхо як національного символа Японії ще довго осяюватиме шлях новим поколінням сумоїстів.

2011 року, під час візиту до Японії президента України Віктора Януковича, Кокі Ная був нагороджений українським орденом "За заслуги" III ступеня.

Зараз ви читаєте новину «Українець перевершив японців у їхньому національному виді спорту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі