четвер, 22 липня 2021 21:35

Українці зациклені на минулому

Українці зациклені на минулому

У 1990-х українці були дуже прив'язані до цінностей виживання. Після 2014 року ми просунулися у бік цінностей самореалізації. Про це розповіла філософиня, академічна директорка Единбурзької бізнес-школи в Україні Наталія Кривда в програмі "БОЧКА. Розмова по-українськи" на YouТube-каналі Gazeta.ua.

"Українська нація набула суб'єктності, стала активним гравцем, а не об'єктом, до якого докладають зусилля. Не нашу долю хтось вирішує. Ми не окраїна великих імперій, Російської, Габсбурзької, Радянської, а стали нацією, країною і диктуємо волю самі собі," – пояснює філософиня.

За її словами, минуле для українців дуже важливе.

"Ми зациклені на минулому. Там у нас перемоги. Запорізька Січ важлива не стільки козацькою і військовою славою, скільки реалізацією міфу вітчизни, – розповідає Кривда. – З минулим треба працювати. Воно підпадає під дію реконструюючої уяви. Прочитуємо його так, як нам потрібно. Це відбувається в усіх країнах світу в усі епохи. Переписування пантеонів героїв, перемог і поразок, трендів. Історія – це ресурс для формування ідентичності."

Однак, на думку Наталії Кривди, зацикленість на традиційних цінностях небезпечне.

"Умберто Еко говорив, що відданість традиції і відсутність інновацій може призвести до відродження фашизму. Відданість традиції – це "бо так наші предки робили" і "так було завжди". Відсутність простору для свободи та інновацій – це дуже небезпечно. За теорією соціолога Енгергальта, чим далі рухаємось від цінностей виживання до цінностей самореалізації, тим більш сучасною й економічно успішною країною стаємо," – пояснює філософиня.

2 лютого на YouТube-каналі Gazeta.ua стартувала програма інтерв'ю "БОЧКА. Розмова по-українськи" із розмови з філософом Володимиром Єрмоленком. У наступних випусках спілкувалися із письменником Станіславом Асєєвим, журналістом і публіцистом Павлом Казаріним, директоркою "Мистецького Арсеналу" Олесею Островською-Лютою та режисеркою Наталією Ворожбит. Разом із гостями програми ми намагатимемося збагнути, що в часи змін відбувається на всіх рівнях від культури до геополітики, віднайти відповіді, як і куди рухатися Україні. Веде програму журналістка Ольга Богачевська.

Зараз ви читаєте новину «Українці зациклені на минулому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі