четвер, 12 вересня 2019 10:29

Українці відзначились під Віднем

Війська Османської імперії зазнали від європейців поразки під Віднем 12 вересня 1683-го. Вирішальну роль у перемозі відіграла армія короля Польщі Яна Собеського, в якій було багато українських козаків. Битва назавжди поклала край турецькій експансії в Європу.

Цього дня впевнена у своїй чисельній перевазі над військами союзників 100-тисячна армія великого візира Кари-Мустафи не укріпила свій табір. Але коли польська ударна кіннота атакувала із Віденського лісу, турки не змогли їй нічого протиставити та кинулись навтьоки. Облогу міста швидко зняли, а табір із великою кількістю боєприпасів захопили. Турки втратили до 15 тис. людей. Король Ян Собеський надіслав Папі Римському Інокентію XI зелений прапор із символом пророка Мухаммада.

Автор: wikipedia
  Пам'ятник українським козакам на горі Леопольдсберг у Віденському Лісі, Австрія.
Пам'ятник українським козакам на горі Леопольдсберг у Віденському Лісі, Австрія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець відкрив заклад, який став символом Відня

Кількість українських козаків, які брали участь у битві, досі невідома. Одні джерела зазначали до 5 тис. осіб. Інші - лише 150 бійців, що не відповідало дійсності. Відомо, що відзначились лише козаки правобережної України. Гетьман Лівобережжя Іван Самойлович відмовився надсилати допомогу австрійцям. За це йому дорікав Львівський єпископ Йосип Шумлянський, який також брав участь в обороні австрійської столиці. Він писав, що гетьман навічно позбавив козаків великої слави.

Величезну роль у перемозі над турками відіграв українець і засновник першої віденської кав'ярні козак Юрій Кульчицький. Саме йому вдалося попередити про облогу столиці імператора Леопольда I і герцога Лотаринзького Карла, які рушили на допомогу містянам.

Після перемоги, 3,7 тис. козаків разом із Яном Собеським вирушили визволяти від турків Угорщину. Брав у поході участь і відомий полковник - майбутній керівник великого повстання на Правобережжі, що в народі називали "Друга Хмельниччина" Семен Палій.

27 серпня 1672-го українсько-турецько-татарська армія здобула фортецю Кам'янець у сучасному Кам'янці-Подільському на Хмельниччині. Армію очолював гетьман Петро Дорошенко, турецький султан Мухаммед IV і кримський хан Селім-Гірей. Вони розпочали війну проти Річі Посполитої. Облога Кам'янця почалась 18 серпня 1672-го. Захистники фортеці були змушені здатися. Їм гарантували життя та недоторканість майна. Після перемоги війська продовжили наступ на Бучач і Львів.

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначились під Віднем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі