субота, 12 жовтня 2013 03:34

Україна в давнину мала назву "Руссія"

Як стверджують деякі дослідники історії, коли про Росію ще й згадок не було, на території України вже в обігу були монети із карбуванням слова "Руссія".

Зокрема, на Полтавщині та у Вінницькій області знайшли монети, котрі мають цей напис.

"Що ми знаємо про грошовий обіг періоду Київської Русі? Лише те, що перші монети випустили в Києві у Х столітті. Були вони двох видів: золоті та срібні. Золоті назвали златниками, а срібні — срібниками. Златники за своїм карбуванням нагадують візантійські соліди. З одного боку вони мали зображення київського князя Володимира із тризубом в одній руці та хрестом в іншій. На зворотньому боці монети було зображення Ісуса Христа. Срібники ж у певній мірі копіювали златники", – пояснює нумізмат Андрій Дубченко із Дніпропетровська.

"Але я знаю нумізматів, котрі у своїх колекціях мають монети періоду ще до Київської Русі. Це монети десь ІХ століття. На одному боці таких монет зображений орел, а на іншому — лев та викарбувано слово "Руссія", - каже Дубченко.

Крім того, за словами колекціонера, існують ще цікаві монети з погляду історії.

"Це монети Галицького князівства після монголо-татарської навали, тобто періоду ХІІ-ХІІІ століть. Ці монети знайшли у Вінницькій області. Вони мало чим відрізняються від тих, що карбували на території України в ІХ столітті. Правда, лев уже мав на голові корону, тобто символ князівської влади", - підкреслює нумізмат.

Зараз ви читаєте новину «Україна в давнину мала назву "Руссія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі