неділя, 10 вересня 2023 05:30

Учитель, художник, дипломат, сердюк, полонений - як жив Олександр Довженко до приходу в кіно
16

Олександр Довженко, 1920-тi
Фото: надане Сосницьким літературно-меморіальним музеєм Олександра Довженка
Хата, у якій народився Олександр Довженко
Батьки Олександра Довженка з його сестрою Поліною
Олександр Довженко (стоїть третій зліва) серед учасників театральної постановки у Сосниці
Будинок Сосницької школи, де вчився Олександр Довженко в 1902-1906 роках

Режисер Олександр Довженко народився 10 вересня 1894-го у селянській сім'ї на хуторі В'юнище – тепер у межах райцентру Сосниця на Чернігівщині.

"У батьків наших Петра Семеновича й Одарки Єрмолаївни було чотирнадцять дітей, - згадувала Поліна Довженко. - Четверо старших – Ваня, Сергійко, Лаврентій і Василько – померли в один день від пошести. Чотири труни підряд! Матір, що поховала разом чотирьох перших дітей, посивіла, хоч їй не було ще й тридцяти років. Юними у двадцять років померли Оврам, Ганна та Андрій, а інші – Гриша, Коля, Кулина, Паша, Мотря – ще дітьми. Залишилися тільки я та Сашко".

Після Сосницької парафіяльної школи його зараховують до тамтешнього 4-класного училища. Вчиться на "відмінно", найбільше полюбляє креслення та малювання. 1911-го вступає до вчительського інституту в Глухові – нині райцентр на Сумщині. Заробляє на життя репетиторством.

Автор: надане Сосницьким літературно-меморіальним музеєм Олександра Довженка
  Олександр Довженко (стоїть третій зліва) серед учасників театральної постановки у Сосниці
Олександр Довженко (стоїть третій зліва) серед учасників театральної постановки у Сосниці

Після закінчення інституту стає вчителем Житомирського змішаного вищепочаткового училища. Викладає фізику, природознавство, історію, географію та гімнастику. Закохується у вчительку Варвару Крилову, живуть у цивільному шлюбі. 1917-го починає викладати у Сьомому вищепочатковому училищі в Києві, стає слухачем комерційного інституту. Записується у вояки 3-го Сердюцького полку української армії, який брав участь у придушенні повстання на заводі "Арсенал" у Києві.

Наприкінці 1919-го Волинський губернський ЧК арештовує як підозрюваного у розвідувальній діяльності на користь армії УНР. Звільняють за 2 тижні. Варвара Крилова їде за кордон із білогвардійським офіцером. Коли на Київщину приходять польські війська, то беруть Олександра Довженка у полон. Вимагають, щоб розказав про розташування військ більшовиків. Піддають умовному розстрілу, під час якого він тікає.

Наступного року Олександр Довженко займає посаду секретаря губернського відділу народної освіти у Києві, завідує відділом мистецтв і виконує обов'язки комісара театру імені Тараса Шевченка. Починає працювати у Наркоматі закордонних справ УСРР, направляють до представництва у Варшаві. Займається обміном військовополоненими. Створює альбом шаржів "Ряба книга". З 1922-го працює секретарем консульського відділу Торгового представництва УСРР в Берліні. Там вступає до приватного художнього училища професора Віллі Єккеля. Зустрічає Варвару Крилову й одружується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довженку – орден, Демуцькому – висилка - чому покарали оператора легендарного фільму

1923-го повертається до Харкова. Відомство хоче відправити до представництва у Кабул, Афганістан, але Олександр Довженко відмовляється через хворобу дружини. Стає ілюстратором газети "Вісті ВУЦВК", співпрацює з газетами "Селянська правда", "Література. Наука. Мистецтво", оформлює альманах "Плуг", "Літературні усмішки" Остапа Вишні.

"Я просидів ніч у своїй майстерні й підбив підсумки життя. Вранці взяв палицю, валізу і поїхав у Одесу, щоб більше ніколи не повертатися до своєї квартири. Я залишив у ній всі свої полотна, весь інвентар. Стояв на березі Чорного моря – ніби голий. Був людиною 32 років, якій треба починати все спочатку", – писав у "Автобіографії" Олександр Довженко про початок роботи на Одеській кінофабриці 1926-го.

Автор: надане Сосницьким літературно-меморіальним музеєм Олександра Довженка
  На зйомках
На зйомках

Дружина дізнається про кохання Олександра Довженка до актриси Юлії Солнцевої та йде від нього, просить лише носити прізвище Довженко. Хворіє туберкульозом кісток і не хоче бути тягарем. Поселяється у селі Демидів – тепер Вишгородський район на Київщині. Чоловік перебирається працювати на Київську кіностудію. Пара переписується і зустрічається. 1933-го Варвара Довженко народжує Вадима. Його вважають сином Олександра Довженка. Вони подібні зовні, але не спілкуються. До кінця життя режисер живе з Юлією Солнцевою.

Протягом 1927-1930-х зняв свої найкращі фільми – "Сумка дипкур'єра", "Арсенал", "Звенигора" та "Земля". Після останнього почали звинувачувати Довженка у "нехтуванні висвітленням класової боротьби, пантеїзмі та біологізмі, у захисті куркулів та оспівуванні журби за минулим". Відтоді він був змушений виживати у поставлених владою рамках.

Фільм Олександра Довженка "Земля" вийшов на екрани 8 квітня 1930-го. Режисер показав життя селян та їхнє ставлення до колективізації.

У "Землі" з'явилась перша в радянському художньому кіно оголена сцена. У ній мала зіграти сільська дівчина Марія Мацюня. Батьки не дозволили їй цього. Замість Мацюні грала друга дружина Довженка Юлія Солнцева. Вона зіграла епізод, в якому гола жінка, дізнавшись про смерть чоловіка, в істериці бігає по хаті.

Зараз ви читаєте новину «Учитель, художник, дипломат, сердюк, полонений - як жив Олександр Довженко до приходу в кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі