субота, 04 квітня 2020 08:20

Убили пастора

Убили пастора
Могила Мартіна Лютера Кінга та його дружини Коретти розташована в Атланті. Фото: Саймон Дж. Курц

У Мемфісі расист Джеймс Ерл Рей застрелив 4 квітня 1968-го лідера руху темношкірих за свої права Мартіна Лютера Кінга, коли той стояв на балконі мотелю "Лоррейн".

Мартін Лютер Кінг народився у родині пастора баптистської церкви. Навчався в коледжі для кольорових в Атланті, став доктором філософії. 1947-го прийняв сан пастора. Кінга обрали президентом організації "Конференція керівництва християн півдня", створеної для боротьби за громадянські права афроамериканців. За 11 років Кінг об'їхав понад сім мільйонів кілометрів, виступив з промовами більше 2500 разів. Написав п'ять книг і величезну кількість статей, в яких закликав домагатися рівності мирними шляхами.

Під час мирного маршу на Вашингтон його промову "У мене є мрія" біля підніжжя монумента Лінкольну слухали близько 300 тисяч американців. 15 разів Кінга заарештовували, одного разу ранили ножем в груди. У 1964 році борцю за рівність присудили Нобелівську премію миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маніфестанти йшли маршем п'ять днів

В день вбивства Кінг прибув до Мемфіса, щоб підтримати забастовку чорношкірих сміттярів, зупинився в мотелі "Лорейн". О 18:01 за місцевим часом на балконі другого поверху мотелю в Кінга вистрілили. Куля пройшла через щелепу, спинний мозок і застрягла в плечі. Чоловік помер за годину в госпіталі. Убивство викликало масові заворушення і безлади майже у 100 містах країни. 9 квітня Кінга поховали в Атланті. На похорон прийшло понад 100 тис людей.

Вбивця - двічі судимий 39-річний Джеймс Ерл Рей намагався втекти у Зімбабве за підробленим паспортом. Через два місяці його схопили в лондонському аеропорту. Його засудили до 99 років ув'язнення.

Доктор Мартін Лютер Кінг-молодший з 3200 учасниками 21 березня 1965-го виходять на марш громадянських прав від Сельми до Монтгомері, штат

Зараз ви читаєте новину «Убили пастора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі