субота, 07 вересня 2019 08:20

У завойованому Берліні один за одним проводили паради переможців

У завойованому Берліні один за одним проводили паради переможців
Провести парад переможців запропонував Радянський Союз. Фото: Mil.ru

У Берліні 7 вересня 1945 року відбувся парад переможців - союзницьких військ СРСР, США, Великої Британії та Франції. Парад відбувся біля будівлі Рейхстагу та Бранденбурзьких воріт

Провести парад запропонував Радянський Союз після червневого параду Перемоги Москви 1945 року. У липні в Берліні вже відбувся Британський парад перемоги. Старшими офіцерами, присутніми на параді, були маршал Радянського Союзу Георгій Жуков із СРСР, генерал Джордж С. Паттон із США, генерал Брайан Робертсон із Сполученого Королівства та генерал Марі-П'єр Кьоніг з Франції. Близько 5000 військовослужбовців з СРСР, США, Великобританії та Франції взяли участь у параді. Парад відкрився маршовими військами, за ними - бронетехніка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На YouTube з'явилися унікальні кадри Німеччини 1945-го

Радянські війська повністю оточили Берлін 25 квітня 1945 року. У битві за місто взяли участь близько 3,5 млн осіб, 52 тис. гармат, 7750 танків та 11 тис. літаків. На той час деякі райони в центрі міста були повністю зруйновані бомбардуваннями літаків. Після вуличних боїв в Берлін увійшли радянські війська. Перша хвиля радянських військ армії була більш дисциплінована та слухняна. Однак, друга - більше зацікавлена не в боротьбі з вермахтом, а з цивільним населення. Радянські солдати шукали в цивільних зброю, алкоголь і годинники. За відмову здавати годинник розстрілювали.

На YouTube виклали унікальні кадри Німеччини після капітуляції 1945 року. На архівному відео видно, як люди, переважно жінки, розбудовують ущент знищений центр Берліну. На головній вулиці поряд із Бранденбурзькими воротами встановлений величезний портрет Йосипа Сталіна.

Зараз ви читаєте новину «У завойованому Берліні один за одним проводили паради переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі