вівторок, 31 липня 2018 15:24

У вузах зробили обов'язковим вивчення українознавчих дисциплін

У вузах зробили обов'язковим вивчення українознавчих дисциплін
Кафедри українознавства наказав відкрити уряд Української Держави. Фото: wikimedia.org

Рада міністрів Української держави гетьмана Павла Скоропадського 31 липня 1918 року ухвалила відкриття українознавчих кафедр в українських вишах.

У Київському, Одеському та Харківському університетах відкрили кафедри української мови, української літератури, української історії та українського права. У Ніжинському історико-філологічному інституті заснували кафедру української мови та української історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Єврей на засіданні вперше говорив українською" - як українську робили мовою діловодства

"Відкрити кафедру історії України, історії української мови та історії українського письменства – на історико-філологічному факультеті та одну катедру історії західно-руського права на правничому факультеті. Навчання цим наукам обов'язкове для слухачів університетського курсу", - йшлось у документі.

Для оплати організації навчання відкрили спеціальний кредит.

Вперше доповідь українською мовою проголосили у Парижі 11 червня 1878 року на літературному конгресі. Її прочитав Михайло Драгоманов. На той час його виключили з Київського університету за проукраїнську позицію та засудили висилкою на 2 роки до Львова.

Зараз ви читаєте новину «У вузах зробили обов'язковим вивчення українознавчих дисциплін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі