понеділок, 16 жовтня 2023 10:58

У Ватикані обрали молодого Папу

У Ватикані обрали молодого Папу
Кароль Войтила здійснив понад 200 пастирських поїздок, в тому числі 104 закордонних. Іван Павло ІІ став першим з Пап, хто відвідав синагогу і мечеть. Фото: https://lysty.net.ua

У Ватикані краківського митрополита Кароля Войтилу 16 жовтня 1978-го конклав кардиналів обрав 264-м Папою Римським.

Кароль Войтила став Папою на другий день конклаву. Білий дим, який звіщав звершення вибору, з'явився над Сикстинською каплицею о 18.18. Митрополит Краківський став 262-м наступником св. Петра.Колегія кардиналів, яка здійснила обрання, налічувала 111 осіб. Серед кардиналів-електорів тільки 18 були молодші за Войтилу. Він став наймолодшим Папою за останні півтораста років. А також і першим в історії Церкви Папою, який при обранні імені послався аж на трьох своїх прямих попередників: Йоана ХХІІІ, Павла VI і Йоана Павла І.

Британська "The Times" наступного дня після конклаву написала: "Обрання кардинала Войтили на Папу — це подія надзвичайного значення. Кардинали відправили Церкву в подорож, кінець якої незнаний… Можливо, вони вчинили якнаймудріше; однак вони ризикують визволенням таких людських, політичних і релігійних сил, які потім не зможуть контролювати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нападник на Папу Римського напророчив кінець світу до 2100 року

Іоанн Павло ІІ відвідав у червні Варшаву, тут його зустрічали з бурхливим захопленням. Офіційна реакція польської комуністичної влади - радість. Висилають у Ватикан телеграму: "На Папському Престолі вперше в історії - син польського народу, який в єдності і співпраці всіх громадян розбудовує велич і процвітання його соціалістичної Батьківщини".

Папа багато подорожував різними країнами. 2001-го він з п'ятиденним візитом відвідав Києв і Львів. Звертався до людей українською мовою. В Україні відслужив чотири служби, на месах були присутні понад 1,6 млн прочан. Молився на Аскольдовій могилі, поклав квіти до могили Невідомого солдата на Пагорбі Слави у Києві, до Меморіалів жертвам у Биківні та у Бабиному Яру.

Усього здійснив понад 200 пастирських поїздок, в тому числі 104 закордонних. Іван Павло ІІ став першим з Пап, хто відвідав синагогу і мечеть. 2 квітня 2005-го він помер. Смерть понтифіка стала трагедією не тільки для католиків, а й для представників багатьох інших релігій. 2013-го спеціальна комісія Ватикану визнала Іван Павло II святим.

13 травня 1981-го 23-річний Мехмет Алі Агджа на площі Святого Петра в Римі скоїв замах на Івана Павла II. У натовпі прихильників наблизився до Івана Павла II й вистрілив у нього кілька разів. Кинувши пістолет, Агджа намагався зникнути з місця злочину, але був затриманий черницею та кількома очевидцями та схоплений співробітниками безпеки.

Зараз ви читаєте новину «У Ватикані обрали молодого Папу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі