вівторок, 10 вересня 2019 10:58

У тюрмі розстріляли українського співака

У тюрмі розстріляли українського співака
Михайла Донця не відпустили додому, незважаючи на відсутність доказів про "злочини" Фото: wikipedia

Співака Михайла Донця розстріляли в тюрмі НКВС у Києві 10 вересня 1941-го. Був одним із провідних солістів Київського театру опери та балету. Його називали українським Шаляпіним.

Із початком Другої світової війни у НКВС вирішили "убезпечити тил радянської армії". Слідчі вирішили, що перебування Донця на волі може становити небезпеку для радянської влади. Чоловіка наказали арештувати за контрреволюційну діяльність, підозру у шпигунстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріли в'язнів: історик показав унікальний документ

Його тричі викликали на допити, але своєї провини не визнавав. Казав, що просто любить українську народну музику та пісню, жодних інших "націоналістичних захоплень" не має. Довести його "злодіяння" чекісти не змогли, тому, замість відпустити, вирішили просто залишити у тюрмі.

10 вересня 1941-го вийшов наказ наркома держбезпеки СРСР Всеволода Меркулова про знищення в'язнів у київських тюрмах. Імовірно, саме цього дня Михайла жорстоко розстріляли разом із іншими в'язнями та залишили на території тюрми.

Реабілітували Донця лише 1989-го.

22 червня 1941-го розпочалась німецько-радянська війна. У керівництві СРСР прийняли рішення про евакуацію тюремних в'язнів. Проте з цим виникали значні проблеми - не вистачало транспорту. Також голі й босі, заслаблі в'язні не могли швидко й довго пересуватися.

"При проходженні пішим порядком усі конвої зазнавали труднощів в охороні ув'язнених, тому що фізично слабкі в'язні відставали від колон на великі дистанції, деякі зовсім не могли слідувати, у результаті чого доводилося розпорошувати конвої", - повідомляли агенти НКВС.

Тоді прийняли рішення про їхню ліквідацію.

Зараз ви читаєте новину «У тюрмі розстріляли українського співака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі