Ексклюзиви
пʼятниця, 20 квітня 2018 16:03

У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни

У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни
Крейсер виявили на морському дні пошуковики команди Пола Аллена. Фото: abcnews

У південній частині Тихого океану виявили уламки американського легкого крейсера USS Helena. 75 років тому його затопила японська торпеда в затоці Кула під час Другої світової війни.

Уламки знайшли за 860 м від узбережжя Соломонових островів. Пошукову експедицію спонсорує один із засновників Microsoft - Пол Аллен. Корабель затонув 4 липня 1943 року поблизу Соломонових острові від удару японської торпеди, пише abcnews.

Більшу частину екіпажу врятували з води крейсерами Nicolas і Retford одразу, іншу групу - наступного дня. Але третя група провела майже 5 днів у рятувальних плотах, внаслідок чого частина постраждалих загинула. Обгорілі, зневоднені та виснажені люди зрештою дісталися до острова Велла-Лавелла. Морякам доводилося йти по гострим кораловим рифам, щоб дістатися до острова у джунглях, де розташовувалися японські війська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тихому океані знайшли затонулий авіаносець на глибині 3 тис. м

Моряки ховалися там, поки їх не виявили тубільці. Харчувалися кокосами. Тубільці провели їх до води. Австралійський місіонер-методист Сильвестр та ще 2 австралійці допомагали організувати їхній порятунок через 20 днів після того, як їхній корабель затонув.

"Одна з чудових історій не стільки про морську війну, як про стійкість екіпажу після того, як корабель затонув, - сказав прес-секретар Пола Аллена, Грінлі. - Це справді звучить, як сценарій для кіно".

USS Helena був другим з п'яти суден, названих на честь столиці Монтани, Гелени.

Вранці 7 грудня 1941 року тисячі японських літаків атакували американську військову базу Перл-Харбор. Артилерійський вогонь тривав близько двох годин, проте наніс нищівного удару: японцям вдалося винищити близько 20 американських військово-морських суден та 200 літаків. В результаті нападу понад 2000 американських солдатів загинули та 1000 поранили. Після нападу на Перл-Харбор американський народ вперше протягом багатьох дискусій та дебатів був одностайним питанні вступу США до Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути