вівторок, 07 квітня 2020 16:29

У Швеції виявили найдавніший козацький прапор

У Військовому музеї Стокгольма знайшли найдавніший повстанський козацький прапор.

"Українські козаки довгий час воювали за свою землю з багатьма завойовниками. У цих війнах, битвах і боях вони не тільки перемагали, але й зазнавали поразок. Власне, одним із таких було повстання під проводом Марка Жмайла 1625 року. Козацьке знамено того часу як військовий трофей потрапило до королівського Кракова. Але після завоювання столиці Польщі шведами 1655 року його відправили до Швеції серед інших захоплених трофеїв", - написав історик Тарас Чухліб у Facebook.

Дослідник наголосив, що древко цього бойового повстанського стяга виставляється на огляд уперше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли документ, який спростовує московський міф про Богдана Хмельницького

Автор: facebook.com/TChuhlib/
  У Стокгольмському Військовому музеї знайшли козацький прапор 1620-х років
У Стокгольмському Військовому музеї знайшли козацький прапор 1620-х років
20-30-ті XVII ст. - період козацько-селянських повстань. Бунти було спричинено польским гнітом і недотриманням поляками обіцянок щодо збільшення козацького реєстру. Обіцянки було дано гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному, який разом із козаками врятував Річ Посполиту від Османського розгрому 1621-го під Хотинською фортецею. Після його смерті розпочалося масове самовільне покозачення, проти якого виступила польська шляхта. Перше повстання 1625-го очолив козацький ватажок Марко Жмайло. Виснажені в боях повстанці пішли на угоду, яку підписав неподалік Курукового озера новообраний гетьман Михайло Дорошенко - дід майбутнього гетьмана Війська Запорозького Петра Дорошенка.
Зараз ви читаєте новину «У Швеції виявили найдавніший козацький прапор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі