середа, 23 червня 2021 16:48

У середньовіччі люди розривали могили не для грабунку

У середньовіччі люди розривали могили не для грабунку
Люди Європи VI-VIII століть розривали могили та не забирали усіх цінностей Ілюстрація: wikipedia

Учені спробували з'ясувати, навіщо в середньовіччі люди розривали могили й забирали деякі предмети, залишаючи коштовності.

Традиційно такі дії кваліфікували як пограбування. Але дослідники повторно проаналізували розкопані в давнину цвинтарі з п'яти регіонів Європи. І встановили, що між VI - VIII ст. люди відкривали могили й вилучали предмети з причин, не пов'язаних із мародерством. Найчастіше вони розривали поховання віком приблизно 25 років, повідомляє Live Science.

"Ретельно добирали речі для вилучення. Особливо забирали брошки в жінок і мечі в чоловіків. Натомість залишали в трунах багато цінних речей, навіть предмети з дорогоцінних металів, зокрема золоті або срібні підвіски", - розповів автор дослідження Елісон Клевнас.

Учені також помітили, що предмети, вилучені з могил, перебували в жахливому стані й у подальшому використанні не було сенсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робітники метро натрапили на давнє поховання матері з немовлям, пограбоване мародерами

Вважають, що мотиви відкриття могил могли бути різними в різних містах. Але той факт, що найчастіше забирали саме зброю та брошки, навів учених на думку про символічну мотивацію.

"Мечі й брошки - одні з найпоширеніших символічних предметів у могилах того часу, - сказав Клевнас. - Їх передавали з покоління в покоління як родинні реліквії та клали небіжчикам як дари. Це предмети, що використовувалися для зв'язку людей. Були сповнені історією та спогадами. Тому ймовірно, що родичі витягували їх саме з цих причин".

Звичай повторного відкриття могил поширився Західною Європою з кінця VI - кінця VII ст. Пізніше такі практики були пов'язані переважно з умисним пограбуванням.

2019 року будівельники виявили 115 фрагментів кісток на подвір'ї 200-річного приватного будинку в Абердині, Шотландія. Викликані поліцією дослідники встановили, що кістки належали сімом особам. Їхні тіла використали для медичних досліджень, а згодом сховали.

Люди жили між 1750-1850 роками. Двоє з них були дітьми. На тілах проводили різні медичні процедури, зокрема краніотомію або трепанацію черепа.

Припускають, що розкопували й практикувалися на них студенти й викладачі медичного факультету Абердинського університету - одного з найкращих медичних закладів у Британії того часу. Після експериментів і занять тіла ховали потайки, закопуючи на подвір'ях, щоб уникнути законних покарань.

У той час у Британії діяв закон, який обмежував жорстоку практику "анатомізації". Її кульмінацією для суспільства стали 16 жорстоких убивств людей ірландськими іммігрантами Вільямом Берком і Вільямом Геєром, відомі як Вест-портські вбивства. Чоловіки продавали трупи для лекцій з анатомії відомому хірургу Роберту Ноксу.

Зараз ви читаєте новину «У середньовіччі люди розривали могили не для грабунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі