Ексклюзиви
середа, 13 січня 2021 10:56

У Росії засудили групу українців

У Росії засудили групу українців
Українці прагнули національно-територіальної та культурної автономії в межах Зеленого Клину. До розгрому більшовиками мали власні органи самоврядування у Владивостоці Фото: istpravda.com.ua

13 січня 1924 року завершився Читинський судовий процес над провідними українськими діячами Далекосхідної Республіки.

Буферну державу, що постала на теренах Зеленого Клину - Амурщини, Уссурійського краю, Забайкальщини, частини Сахаліну та Камчатки, ліквідували більшовики ще наприкінці 1922-го, а разом із нею і всю українську діяльність.

"Червоні" заарештували до 200 українських громадських та політичних діячів, але до суду притягнули лише 22. Усіх звинувачували у співпраці з міжнародною буржуазією і білогвардійцями, японцями, у підтримці контрреволюційних урядів Павла Скоропадського, Симона Петлюри та у створенні українських націоналістичних угруповань з наміром відірвати Далекий Схід від Радянської Росії. Головував на суді більшовик Євгеній Матвеєв.

Частину підсудних відпустили, але решта отримала до 10 років ув'язнення. 3 роки отримав один із організаторів українського національно-культурного життя краю Юрій Глушко-Мова. До смертної кари засудили голову українського далекосхідного крайового кооперативу "Чумак" Петра Горового. Саме йому належала ідея створення українських крайових комітетів. Також співпрацював із білим козачим отаманом Григорієм Семеновим, який підтримував національно-культурну автономію українців. Незабаром розстріл змінили на 10 років ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Владивостоці створили українську крайову раду

Після Читинського процесу приналежність до українців почала розглядатися як прояв політичної неблагонадійності. Розпочалася активна русифікація населення, найбільше – міського. Українські громадські установи переїхали до міста Харбін на території Китаю.

Незначне відродження українського культурного життя почнеться 1931-го. Тоді на Далекому Сході проводили політику коренізації, але тривала вона лише 2 роки.

Громадського діяча Юрія Глушка-Мову арештували за активну українську діяльність у Владивостоці 20 червня 1919 року. Мали заслати на Камчатку, однак уникнув покарання.

Чоловік походив з Чернігівщини. Після здобуття освіти працював машиністом у Добровільному флоті Одеси. Кораблі того флоту здійснювали далекосхідні перевезення. Саме на борту одного з них потрапив на Зелений Клин - так тоді українці називали терени Приамур'я. Юрій працював у Владивостоці техніком, але у вільний від роботи час ставав активним провідником українського національного життя міста.

Зараз ви читаєте новину «У Росії засудили групу українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути