неділя, 05 березня 2023 07:05

У Росії вбили польських офіцерів

У Росії вбили польських офіцерів
1940-го в полон потрапили 240–250 тис. польських солдатів і офіцерів. Більшу частину розстріляли. Фото: Władysław Anders

Політбюро ЦК ВКП (б) 5 березня 1940-го прийняло рішення про масові страти польських солдатів і офіцерів. Найбільше поляків знищили в лісах біля Катині.

У вересні 1939-го Червона армія окупувала східну частину Польщі. У полон потрапили 240–250 тис. солдатів і офіцерів. Після роззброєння частину відпустили, інших передали Німеччині. Тих, хто залишився, розмістили в таборах у Старобільську, тепер Луганщина, Козельську – нині Калузька область РФ, Осташкові – райцентр Тверської області в Росії.

Їх і наказало знищити керівництво Союзу. В'язнів Козельського табору - усього 4421 осіб - розстріляли під Смоленськом, у Катині. Для знищення ув'язнених Осташковського табору приготували Калінінську в'язницю, заздалегідь звільнену від інших в'язнів. У селищах Мєдноє та Катинь екскаваторами викопали кілька величезних ям. Територію обгородили колючим дротом, ходили охоронці із собаками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Соловецьких таборах масово розстрілювали українців

Страти продовжувались з початку квітня до середини травня 1940-го. Після розстрілів у Москву відправили телеграму: "Операция по разгрузке лагерей закончена". Загалом у трьох таборах було знищено 14 552 особи. 395 бранців перевели до іншого табору, вони вціліли. Після початку розстрілів польських військовополонених радянська влада депортувала на поселення в Казахстан їхні сім'ї. Катам присвоїли звання та дали грошові премії.

Навесні 1943-го німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. У ній було закопано 4 тис. трупів польських офіцерів. В СРСР сфабрикували документи. Стверджували, що злочин у Катині вчинили німці, коли окупували територію Радянського Союзу. Цієї версії радянська пропаганда дотримувалася до 1990-го.

Архіпелаг у Білому морі — Соловецькі острови, складається з шести великих та десятків дрібних островів. Там радянська влада організувала Соловецький табір особливого призначення - СЛОН. 6 червня 1923-го до нього привезли першу партію ув'язнених з радянських концентраційних таборів.

Зараз ви читаєте новину «У Росії вбили польських офіцерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі