понеділок, 15 квітня 2019 12:19

У Росії створили систему таборів примусових робіт

У Росії створили систему таборів примусових робіт
Більшовики створили концтабори. Фото: ЖЖ

15 квітня 1919-го у Росії прийняли декрет "Про табори примусових робіт". Вони стали попередниками концтаборів ГУЛАГу.

Декрет передбачав створення мінімум одного табору на 300 людей у кожному губернському місті. До кінця 1919-го існував уже 21 табір.

Організацією та керівництвом таборами займалась Всеросійська надзвичайна комісія. На початку 1920-х функціонували 5 типів таборів: табори примусових робіт особливого призначення, загального типу, виробничі, для військовополонених і розподільники. Така класифікація була умовною. 1920-го за вказівкою голови російського уряду Володимира Леніна почали утворюватися концентраційні табори для заарештованих за контрреволюційні злочини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язнів роздягали догола і заганяли в камеру з пацюками — як виглядає музей у приміщенні сталінської катівні

До кінця 1921-го в Росії було 122 табори. У 117 таборах НКВС перебувало 60 457 ув'язнених, у таборах ВЧК — понад 25 тисяч.

У концтаборах помирали від голоду тисячі політичних в'язнів із України, Білорусі, балтійських країн та інших частин СРСР.

Опублікували фото залишків одного із найбільш трагічних проектів ГУЛАГу. Трансполярна магістраль в арктичній російській пустелі тепер перебуває в занедбаному стані.

Зараз ви читаєте новину «У Росії створили систему таборів примусових робіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі