пʼятниця, 27 квітня 2012 12:05

У Рівному встановлять пам'ятник полковнику Армії УНР

Благодійна ініціатива "Героїка" заявила про намір встановити пам'ятник на могилі полковника ветеринарної служби Армії УНР Костя Вротновського-Сивошапки.

В радянський період могила Костя Германовича була занедбана. Місцеві боялися навіть наближатися до поховань воїнів Армії УНР.

Сьогодні над могилою полковника стоїть лише старенький хрест, зварений з водопровідної труби. Активісти "Героїки" вирішили його замінити на традиційний для воїнів Армії УНР пам'ятник – Хрест Симона Петлюри. Товаристо оголосило збір коштів на новий пам'ятник.

Вротновський-Сивошапка народився у Миколаєві, навчався у Варшавському ветеринарному інституті. Незважаючи на молодий вік, очолив Українську військову ветеринарну управу, об'єднавши в ній українських військових лікарів та фельдшерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Махно заборонив "Чорній бороді" стріляти у Петлюру

Активно діяв під час Української революції. Він був учасником Другого Всеукраїнського військового з'їзду, членом Українського генерального військового секретаріату.

Полковник працював у військовому міністерстві за трьох режимів — Центральної Ради, Гетьманату й Директорії.

Після поразки Визвольних змагань мешкав на Волині. Працював ветлікарем у Рівному. Користувався авторитетом серед ветеранів Армії УНР завдяки тому, що не лише надавав колишнім воякам матеріальну допомогу, але й дбав про облаштування їхнього життя.

Брав активну участь у громадському житті Рівного, зокрема став ініціатором створення "Мистецького товариства", яке дало можливість організувати виставки праць українських митців. Був головою батьківського комітету Рівненської української приватної гімназії.

Його стараннями збудовано пам'ятник на могилі командувача Дієвої армії Української Народної Республіки Василя Тютюнника. Саме Вротновський-Сивошапка відшукав могилу генерал-хорунжого.

Після смерті 2 квітня 1929 року, за заповітом Костя Вротновського-Сивошапки, його поховали біля могили Тютюнника.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному встановлять пам'ятник полковнику Армії УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі