Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2013 19:02

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

У рішенні польського сейму зацікавлена Росія - історик

У рішенні польського сейму зацікавлена Росія - історик
Фото: upa.in.ua

Про те, хто й чому зацікавлений у погіршенні українсько-польських стосунків й рішенні польського сейму стосовно Волинської трагедії для Gazeta.ua розповів львівський історик Руслан Забілий.

Нагадаємо, 20 червня 2013 року сенат польського парламенту прийняв постанову, якою кваліфікував події на Волині в 1943 році як "етнічну чистку з ознаками геноциду".

"Це було політичне рішення, - впевнений він. - Відповідно у майбутньому це рішення має шанси негативно відбитись на українсько-польських взаєминах. На жаль, мусимо це констатувати, поляки більше керувались емоціями, як здоровим глуздом у процесі підготовки і обговорення, прийняття такого рішення у парламенті. Тим більше, українська громадськість - інтелектуали й історики закликали до діалогу стосовно тих питань. Були заклики до того, щоб політики не вмішувались у дискусію, яка має мати місце лише у науковому історичному полі, однак на такі пропозиції польські історики і політики не зважали й не зважають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поляки мовчать про те, що на Ковель йшли озброєні загони з Варшави"

Також Забілий пояснив, що формулювання про ознаки геноциду є абсолютно не обґрунтованими.

"Коли мова йде навіть про ознаки геноциду, то з точки зору історії й того, що написано про геноцид у документах ООН і те, як про це писав Рафаель Лемкін — геноцид може здійснювати держава й коли інша сторона не може чинити опору й залишається абсолютно беззахисною, - сказав він. - Ми ж знаємо, що в будь-якому випадку української державності у 1943 році не було. Поляки мали можливість для захисту й збройного опору, оскільки діяв польський визвольний рух, який зокрема репрезентувала Армія Крайова, тому тут про геноцид не може бути жодної мови у будь-якому випадку"

Забілий переконаний, що це зроблено для посилення впливу Росії на Україну.

"Дехто з українських політиків і політологів вважає, що у цьому погіршенні українсько-польських взаємин зацікавлена третя сторона, - переконаний чоловік. - Цією третьою стороною вважають Росію, яка наполегливо вибудовує свій національний міф на глорифікації й відбілюванні Сталіна. Очевидно, що таке погіршення взаємин України й Польщі дає можливість більш активно працювати російським політикам у напрямку просування своєї національної ідеї на території України. Тобто тут, якби ми не крутили замішана політика".

Зараз ви читаєте новину «У рішенні польського сейму зацікавлена Росія - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути