середа, 05 серпня 2020 18:48

У пустелі натрапили на інструменти, яким 100 тис. років

У пустелі натрапили на інструменти, яким 100 тис. років
Знаряддя, виготовлені у техніці леваллуа знаходять в Ізраїлі вперше Фото: jpost.com

Археологи виявили давні крем'яні знаряддя неподалік міста Дімона в Ізраїлі. Знахідки розповідають про напрямок міграції первісних людей.

Усі предмети були створені в техніці нубійської леваллуа, характерної для доісторичних жителів Африки. Їхній вік оцінили у 100 тис. років, а подібні в Ізраїлі зустрічають вперше. Вони засвідчують, що люди рухалися з Африки через пустелю Негев, повідомляє The Jerusalem Post.

"Ця техніка обробки ототожнюється з сучасними людьми, які жили у Східній Африці 150-100 тис. років тому і мігрували звідти світом. За останнє десятиріччя на Аравійському півострові виявляли багато нубійських стоянок. Цей факт змусив учених повірити в те, що рух людей з Африки проходив через цей регіон. Стоянка неподалік Дімони, імовірно, являє собою місце найпівнічнішого проникнення кам'яних знарядь леваллуа, тим самим позначаючи міграційний шлях з Африки в Саудівську Аравію і звідти, можливо, в Негев", - зазначають дослідники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учених приголомшила сокира, створена попередником людини

Техніка леваллуа передбачала підготовку овальної заготовки, з якої відколювали одне чи декілька гострих знарядь. Зазвичай, люди використовували їх як скребки чи ножі, але могли й адаптувати під наконечники.

Раніше археологи знайшли найдавніші наконечники стріл Азії в одній із печер острова Шрі-Ланка. Знахідка довела, що люди користувалися луком та стрілами поза межами Африки десятки тисяч років тому.

Зараз ви читаєте новину «У пустелі натрапили на інструменти, яким 100 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі