пʼятниця, 07 травня 2021 20:20

У підземеллях храму показали натільні хрестики XII століття
24

Велика натільна арочна ікона. На лицевій стороні зображення Богоматері з немовлям, по колу орнамент. Україна-Русь XII-XІІІ ст.
Фото: Валерій Шмаков
Різні типи натільних хрестиків. Україна-Русь XII-XІІІ ст.
Макет середньовічного Львова в підземеллях  храму
Іконка-енколпіон натільна у формі криновидного хреста. Зображення Богоматері з немовлям на руках, по боках погрудне зображення святих, по діагоналі — крини. Україна-Русь XII-XІІІ ст.
Великий натільний хрест-енколпіон. На лицевій стороні зображено Розп'яття, по трьох сторонах хреста погрудне зображення святих. Україна-Русь XII-XІІІ ст.

З нагоди відзначення 765-у річчя Львова в музеї-підземеллі Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла відкрили виставку християнських реліквій XII-XV століття "Ars sacra: Подорож у середньовіччя".

В експозиції представлені натільні речі — хрестики, іконки та медальйони, які носили люди княжих часів. Реліквії виконані у металопластиці – техніці створення рельєфних зображень на різних металах. Це мистецтво сьогодні є малодослідженим. На відкритті виставки були присутні керівництво міста та області, духовенство, громадські діячі, меценати і колекціонери.

Унікальні експонати подарували храму колекціонери Олександр Свіщов і Юрій Котик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відреставрували унікальний позолочений хрестик, який знайшли разом зі скарбом часів вікінгів

"Оскільки це предмети сакралього мистецтва, від церкви вони пішли і до церкви повинні повернутися. Відтепер колекція буде зберігатись на постійній основі в підземеллях храму, подивитись її зможе кожен охочий", - каже керівник музею-підземелля Гарнізонного храму Петра і Павла Олег Друздєв.

Пам'ятки знайдені в різних куточках України, збір колекції тривав не один рік. Реліквії є предметом окремого історичного дослідження, адже по кожній з них можна досліджувати де і коли були виготовлені та скільки таких аналогів є сьогодні у світі.

"Це дуже цінна колекція. Дивлячись на ці натільні хрестики і медальйони торкаєшся історії людської душі. Тому що люди, які виготовляли, тримали в руках і освячували ці святі реліквії, перш за все довіряли себе Богові. Хотіли, щоб Господь їх захищав, провадив ними, щоб благословив їх душі. Ця виставка є історією української християнської душі. Ми не знаємо власників тих хрестиків, хто їх носив, але починаючи з XII століття можна побачити як розвивалося мистецтво зображення святих. А також якою глибокою є історія довіри українців до Господа", - говорить єпископ Української греко-католицької церкви - владика Степан Сус.

Також у підземеллях представлено давній одяг та декілька панорам середньовічного Львова у різні часи. Тут можна побачити, де жили люди, які носили на собі ці реліквії.

Львівський музей історії релігії – єдина установа культури в Україні, в якій за допомогою зібраних унікальних матеріалів висвітлюється історія світових та національних релігій, життя та діяльність церковних організацій.

У фондах музею є понад 100 тисяч одиниць зберігання, знаходяться експонати, які мають унікальну культову, мистецьку, історичну вартість.

Зараз ви читаєте новину «У підземеллях храму показали натільні хрестики XII століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі