вівторок, 05 квітня 2011 12:26

У Перу показали давні скелети інків та унікальну кераміку
5

Фото: Фото: Reuters
Президент Перу Алан Гарсія Перес

Президент Перу Алан Гарсія Перес у понеділок, 5 квітня, відкрив виставку унікальних артефактів доби інків.

Урочиста церемонія відбулася біля будівлі уряду в столиці країни Лімі.

"Ці експонати є справжнім скарбом, хай і не зроблені із золота або дорогоцінних каменів. Але вони відображають нашу історію і гідність", - заявив президент Перу.

Давні скелети та уламки кераміки перуанцям повернув Єльський університет. До США артефакти вивіз археолог Хайрам Бінгем ще 1912 року. Знахідку він зробив у найвідомішій цитаделі інків - Мачу-Пікчу.

З часом Єльський університет запропонував Перу повернути частину предметів. Але представники Ліми припустили, що американці хочуть повернути занадто незначну кількість експонатів. У 2008 році влада Перу звинуватилп Єль в шахрайстві і подала до суду. Домовитися про повернення культурних цінностей сторонам вдалося лише в листопаді 2010 року.

Першу партію повернули 30 березня цього року на розмальованих велетенськими зображеннями інків вантажівках у супроводі поліції. Усього ж Йєльський університет до кінця наступного року поверне в Перу 45 тисяч давніх експонатів.

Спочатку їх зберігатимуть в університеті міста Куско. Згодом там побудують спеціальний музей.

Туристи можуть відвідати цю виставку безкоштовно.

У 2007 році руїни Мачу-Пікчу, де було знайдено безцінні артефакти, визнали одним з нових чудес світу.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Перу показали давні скелети інків та унікальну кераміку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі