субота, 21 листопада 2020 08:20

У перший політ король призначив злочинців

У перший політ король призначив злочинців
Селяни прокололи і порізали першу кулю на шматки. Фото Claude-Louis Desrais

Перший політ з пасажирами на повітряній кулі відбувся 21 листопада 1783-го. До цього в повітря злітали лише тварини.

Французькі брати Монгольф'є 1783-го запустили першу повітряну кулю з тваринами на борту. В корзину невеликої кулі з шовковою оболонкою, із отвором унизу для гарячого повітря, посадили барана, півня і качку. Під отвором палили папір і вовну, так повітря всередині кулі прогрівалося й вона піднімалася. Неушкоджених тварин знайшли на полі, де куля приземлилася. Після цього почали вигадувати апарат, який би підняв людину в повітря.

Вчений Жан-Франсуа Пилатр де Розьє разом з маркізом Франсуа д'Арландом вирішують першими злетіти в небо. Король Людовик XVI спочатку ухвалив, що засуджені злочинці будуть першими пілотами. Діаметр повітряної кулі збільшили вдвічі, а вогонь помістили в залізну корзину. Повітроплавці могли його контролювати. За 25 хвилин двоє чоловіків підлетіли на 900м. вгору. В кінці польоту на борту залишалося достатньо палива, щоб куля могла пролетіти в чотири-п'ять разів далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряня куля за 4 хвилини перелетіла через пік Евересту

Того ж року але у грудні куля "Глобус" наповнена воднем із пілотами за більш ніж дві години пролетіла відстань в 44 км – від Парижа до села на околиці. Це перший пілотований політ на кулі. Вчений Жак Олександр Сезар розробив водневий балон, винайшов спосіб побудови легкого, герметичного мішка – оболонки. Замість полотна пошили прорезинену шовкову тканину. Вигадали додати плетену легку корзину і для баласту прив'язати до неї мішки з піском. Успішно піднялися і приземлилися за 44 км від старту в маленькому містечку Несле-ла-Валле.

21 жовтня 1991 року біля озера Гокіо (4816 м над рівнем моря) відбувся найбільш високогірний запуск повітряної кулі. Через вершину гори Еверест з Непалу в Тибет перелетіли на двох повітряних кулях четверо екстремальних англійців.

Зараз ви читаєте новину «У перший політ король призначив злочинців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі