Ексклюзиви
середа, 16 жовтня 2019 08:20

У монастирі зробили гуртожиток

У монастирі зробили гуртожиток
Михайлівський Золотоверхий собор будували чотири роки. Фото: Михайлівський музей

Михайлівський Золотоверхий собор в Києві закінчили будувати 17 жовтня 1113 року.

В 1093 році на київський князівський престол зійшов Святополк ІІ Ізяславич (1050-1113). Замість старої дерев'яної церкви збудував кам'яну, прикрасив її мармуром, мозаїкою і дорогоцінними іконами. Ця церква була на той час єдиною в Києві, яка мала золоту баню і через це одержала назву Золотоверхої.

Стіни собору прикрашали мозаїки та фрески. Автором практично всіх мозаїк Михайлівського собору вважають давньоруського художника, ченця Києво-Печерського монастиря Алімпія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данило Галицький двічі відмовився від корони

Найбільшою святинею стали мощі святої великомучениці Варвари, привезені до Києва дружиною князя Святополка - Варварою. В 1240 році його пограбували і частково знищили орди хана Батия.

Богдан Хмельницький своїм коштом відновив позолоту на центральній бані храму. У 1718 році гетьман Скоропадський влаштував у головній церкві новий іконостас.

У 1919 році церковні цінності конфісковані та пограбовані більшовиками, житлові приміщення монастиря стали гуртожитками, монастир ліквідували, фрески вивезли в Росію.

1934-го Михайлівський Золотоверхий собор, дзвіниця та частина інших споруд монастиря знесли.

Собор відбудували через 60 років, відкрили наприкінці травня 1998-го. Фрагменти фресок, що зберігалися в Ермітажі, передані Україні.

В Дорогочині, зараз це східна Польща, 7 жовтня 1253 року коронували галицько-волинського князя Данила Романовича. Корону надіслав Папа Римський Інокентій IV.

Зараз ви читаєте новину «У монастирі зробили гуртожиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути