вівторок, 20 жовтня 2020 13:02

У могилу Бандери поклали воду з Чорного моря і землю з України

У могилу Бандери поклали воду з Чорного моря і землю з України
Світлину з похорону Степана Бандери в Мюнхені оприлюднила Марія Карпа – учасниця об'єднання українок у Бельгії. Фото: ukrajinciberlinu.wordpress.com

20 жовтня 1959 року в Мюнхені відбувся похорон провідника ОУН Степана Бандери. За 5 діб до того його вбив радянський агент Богдан Сташинський.

Відспівали українського діяча у греко-католицькому соборі Івана Хрестителя. Службу правив владика Платон, якому допомагало вище українське духовенство Західної Німеччини.

До храму пустили родичів і найближчих соратників провідника. Його обличчя відкрили, щоб усі могли з ним попрощатися.

Після служби труну з тілом винесли з церкви під спів "Вічної пам'яті" та накрили українським прапором. До процесії долучилися тисячі людей, які несли із собою вінки. Вони рушили до міського цвинтаря Вальдфрідгоф, де на 43-му полі і поховали Бандеру. У його могилу поклали жменю української землі та воду з Чорного моря.

За декілька років, боячись розправи з боку КГБ, Сташинський разом із дружиною сам утече до Західного Берліна та зізнається у вбивстві місцевій поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Степану Бандері 111: 5 найцікавіших фактів про життя голови проводу ОУН

Провідника ОУН Степана Бандеру вбили у Мюнхені, ФРН, 15 жовтня 1959 року. Вбивця діяв з наказу голови КГБ Олександра Шелепіна і першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова.

Того дня Бандера, який приховувався під ім'ям Штефана Попеля, входив до свого будинку по вулиці Kreittmayrstraße, 7. На сходовому майданчику між першим і другим поверхом його чатував агент КГБ Богдан Сташинський, що мав псевдонім Олег. При собі тримав спеціального двоцівкового пістоля, виготовленого в спецлабораторії КГБ №12. Зброю зарядили ампулами з розчином ціанистого калію.

Коли Бандера намагався відчинити двері квартири, убивця підійшов до нього, покликав, наставив в обличчя газету, в якій сховав пістоль, вистрілив двічі та втік. Обидва вдихнули смертельні пари, але Сташинський мав із собою антидот.

Зараз ви читаєте новину «У могилу Бандери поклали воду з Чорного моря і землю з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі