пʼятниця, 12 січня 2024 05:29

У Криму вирішили відновити автономію

У Криму вирішили відновити автономію
93,26% учасників референдуму підтримали ідею відновлення автономії Фото: old.qha.com.ua

Всекримський референдум про відновлення автономії відбувся в Кримській області УРСР 20 січня 1991 року. Україна визнала його результати.

Поштовхом до проведення референдуму стали довгі дискусії, економічні питання та процес суверенізації України. За його проведення напередодні зібрали понад 200 тис. підписів.

У бюлетені розмістили одне питання: "Ви за відновлення Кримської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки як суб'єкта Союзу РСР і учасника Союзного договору?". Відповідати могли "так" чи "ні".

На відміну від області, республіки - учасники нового союзного договору могли самі вирішувати, чи залишатися їм у складі держав, що виходять з СРСР, чи залишитись у самому СРСР.

Відповідь на питання дали 81,37% загальної кількості виборців - понад 1,44 млн осіб. З них 93,26% підтримали автономію, 5,64% - ні. Організація кримськотатарського національного руху не визнала результатів референдуму, адже проходив без урахування думки кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про депортацію кримських татар отримав нагороду на міжнародному фестивалі

Україна та Росія ж позитивно оцінили результати. Вже 12 лютого Верховна Рада прийняла закон про відновлення Кримської АРСР. Новий статус закріпили в Конституції 1978 року, що діятиме до 1996-го.

4 вересня 1991 року Верховна Рада Кримської АРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет, у якій було чітко підкреслено намір побудувати правову демократичну державу в складі України. Це ж було записано в Конституції Республіки 1992 року.

Проголошена мета отримала як своїх прихильників, так і супротивників. Наприклад, до 1993 року діяла сепаратистська організація "Рух 20 січня" на чолі з Віктором Харабугою. Її члени виступали за вихід Криму зі складу України.

19 лютого 1954 року президія Верховної Ради СРСР, найвищий орган державної влади, видала указ, яким Кримську область передали зі складу Російської радянської федеративної соціалістичної республіки Українській РСР. Зміни про статус Криму і Севастополя пізніше внесли до конституцій СРСР й обох республік.

Зараз ви читаєте новину «У Криму вирішили відновити автономію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі