пʼятниця, 25 червня 2021 13:27

У Криму сформували уряд

У Криму сформували уряд
Сулейман Сулькевич очолював Перший Кримський крайовий уряд. Мав литовсько-татарське походження. Фото: wikipedia

25 червня 1918 року в Криму сформували Перший крайовий уряд. Головою став командувач Першим Мусульманським корпусом Сулейман Сулькевич.

Ще за декілька місяців до того півострів контролювали більшовики. Залишили його в результаті вдалого наступу армії УНР під командуванням Петра Болбочана й німців. Вояки УНР намагалися встановити контроль над Чорноморським флотом колишньої Російської імперії, але німці ультиматумом змусили їх повернутися до материкової України. У Криму вони бачили чергове джерело продовольства, необхідне для ведення війни, а також базу для флоту. Захопили навіть частину кораблів ЧФ.

Для безперешкодного здійснення своїх намірів німці вирішили сформувати загальнокримський уряд на базі кримськотатарського Курултаю, але до нього мали увійти також представники інших народів Криму. На посаду прем'єр-міністра погодили кандидатуру Сулькевича. Його помічником та в. о. міністра внутрішніх справ став князь Горчаков, а міністром закордонних справ - письменник Джафер Сейдамет. Загалом в уряді діяло 12 міністерств.

Німеччина не визнала уряд офіційно, але підтримувала його. Завдяки цьому взяли курс на побудову в Криму незалежної держави - ханства. За державні символи політики обрали герб колишньої Таврійської губернії: блакитний прапор із гербом у горішньому кутку. Столицею стало місто Сімферополь, а офіційними мовами - кримськотатарська, російська й німецька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму 1918 року підняли український прапор

У своїй політиці уряд опирався на поміщиків і підприємців, запровадив свободу торгівлі, через що не мав підтримки в соціалістів і лібералів. Решту життя півострова регламентували переважно закони Російської імперії, хоча 11 вересня ухвалили закон про громадянство Криму.

Уряд Сулькевича мав конфлікт з Українською державою Павла Скоропадського. Гетьман і його уряд узяли курс на приєднання Криму до України й надсилали на півострів державницькі розпорядження, які Сулькевич ігнорував. Через це в червні між Кримом та Україною розгорілася митна війна. Скоропадський заборонив постачання у Крим товарів, поштово-телеграфний зв'язок і залізничне сполучення. На півострові запровадили продуктові картки.

На переговори сторони пішли у вересні. Україна пропонувала Криму широку автономію, натомість уряд Сулькевича пропонував створити федерацію рівних держав. Перемовини не завершилися через поразку й відступ німців. Саме у зв'язку з цим, 14 листопада 1918 року Сулькевич склав повноваження, а уряд працював іще один день.

Перший Курултай кримських татар відбувся 9 грудня 1917-го в Бахчисараї. Головував на з'їзді письменник Асан Сабрі Айвазов. Татари висунули гасло "Крим для кримчан!".

За підсумками Курултаю вже 13 грудня проголосили Кримську Народну Республіку. Наступного дня татари затвердили символіку республіки: блакитний прапор із жовтою стрічкою та герб. Ухвалили першу конституцію Криму. У ній обіцяли дотримання прав кожного народу на культурне й національне самовизначення. Проголосили рівність усіх громадян - чоловіків і жінок. Фактично оголосили першу демократичну мусульманську державу.

За чотири доби Курултай сформував національний уряд — Директорію на чолі з Номаном Челебіджіханом, відомим як Челебі Челебієв.

Зараз ви читаєте новину «У Криму сформували уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі