пʼятниця, 17 квітня 2020 12:34

У Криму розстріляли вчених та політиків

У Криму розстріляли вчених та політиків
Серед розстріляних 17 квітня був і голова першого Курултаю кримськотатарського народу Асан Сабрі Айвазов Фото: з приватного архіву Гульнари Бекірової

Чекісти розстріляли десятки представників кримськотатарської інтелігенції у Сімферополі 17 квітня 1938-го. Прикрили кривавий терор звинуваченням діячів у "контрреволюції, націоналізмі та шпигунстві на користь іноземних держав".

У так звані сталінські розстрільні списки по Кримській АРСР найвизначніші представники кримськотатарського народу потрапили ще 5 березня. Серед них: голова першого Курултаю кримськотатарського народу та письменник Асан Сабрі Айвазов, перший директор Бахчисарайського палацу-музею і етнограф Усеїн Боданінський, історик та письменник Осман Акчокракли, учасник кампанії із переведення кримськотатарської мови з арабської на латинську графіку Абдулла Лятиф-заде, один із зачинателів пролетарської літератури кримських татар Джафер Гафар, заступник директора науково-дослідного інституту татарської мови та літератури Якуб Азізов і багато інших. Деякі з них уже перебували під арештом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У в'язниці помер історик, який досліджував сталінські репресії

Перед виконанням заздалегідь визначеного вироку, чекісти проводили короткотривалі знущальницькі судові засідання. Жодного права на захист чи оскарження вироку безвинні люди не мали.

"Біографії жертв 17 квітня 1938 року ще треба буде відновити дослідникам, які лише відносно нещодавно отримали далеко неповний доступ до архівних матеріалів, - розповідала Крим.Реалії кримський історик Гульнара Бекірова. - А цей день - 17 квітня 1938 року - слід запам'ятати нам усім, щоб він ніколи не повторився - ні з нами, ні з нашими дітьми, ні з іншими - ні в чому не винними жертвами людожерських режимів".

Наслідки цієї масштабної трагедії кримськотатарський народ відчуває і сьогодні.

11 травня 1944 року Державний комітет оборони СРСР прийняв історичну постанову №5859 про виселення кримських татар із Кримської автономної радянської соціалістичної республіки в Узбецьку соціалістичну радянську республіку.

Радянські каральні органи розпочали підготовку масштабної операції із виселення кримськотатарського населення з півострова ще задовго до прийняття рішення вищим військово-політичним керівництвом про її проведення.

Зараз ви читаєте новину «У Криму розстріляли вчених та політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі