середа, 13 грудня 2023 08:04

У Криму проголосили республіку

У Криму проголосили республіку
Перший Курултай кримських татар відбувся 9 грудня 1917-го у Бахчисараї Фото: dsnews.ua

На Курултаї в Бахчисараї 13 грудня 1917-го проголосили Кримську Народну Республіку. Це була перша у світі мусульманська республіка.

З квітня того року в Сімферополі почав роботу З'їзд мусульман Криму, який обрав Мусульманський виконавчий комітет (Мусвиконком), на чолі із Номаном Челебіджіханом. У липні створили першу кримськотатарську політичну партію Milliy Firqa. Її програма передбачала скликання парламенту і проголошення у Криму республіки. До Києва поїхали представники Мусвиконкому, які провели зустрічі з головою Української Центральної Ради Михайлом Грушевським. Домовилися про українізацію військ в Криму. Мусвиконком став підпорядкувати собі частини, в яких служили переважно кримські татари.

На початку жовтня Мусвиконком провів з'їзд представників кримськотатарських організацій. Вирішили скликати Курултай. У п′яти округах провели вибори. На Курултай обрали 76 делегатів. Серед них було четверо жінок, що стало першим в ісламських народах прикладом реалізації виборчих прав жінок.

3–6 грудня в Сімферополі відбувся з'їзд земств і міських дум, що створив "тимчасовий вищий орган губернської влади" – Раду народних представників. З'їзд, на якому представники корінних народів Криму (22 делегати) та українського населення (30 делегатів) опинилися в меншості, висловився за збереження Криму у складі Росії.

Мусвиконком виступив із відозвою "Про владу в Криму", в якій заявив, що перебирає ініціативу створення автономії без гегемонії якоїсь народності над іншою і під гаслом "Крим для кримчан".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крим для кримчан!" – татари створили державний орган

Засідання Курултаю розпочалися 9 грудня 1917-го у Залі суду Ханського палацу в Бахчисараї. Головував Асан Сабрі Айвазов. Наступного дня затвердили державну символіку та ухвалили "Кримськотатарські основні закони", першу Конституцію Криму, яка передбачала реалізацію кримськотатарським народом права на національне самовизначення і самоврядування шляхом створення парламенту, обраного на вільних, прямих, рівних виборах таємним голосуванням, скасування звань та станів, проголосила рівність усіх громадян незалежно від їхньої національності або віри та рівноправність жінок і чоловіків.

18 грудня Курултай сформував національний уряд – Директорію – у складі п'яти директорів (міністрів). Спираючись на попередні домовленості, Українська Центральна Рада визнала це державне утворення та її уряд, а кримськотатарська Директорія засудила агресію радянської Росії проти УНР.

Чекісти розстріляли десятки представників кримськотатарської інтелігенції у Сімферополі 17 квітня 1938-го. Прикрили кривавий терор звинуваченням діячів у "контрреволюції, націоналізмі та шпигунстві на користь іноземних держав".

Зараз ви читаєте новину «У Криму проголосили республіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі