субота, 29 серпня 2020 08:20

У країні кожен десятий був опіумним наркоманом

У країні кожен десятий був опіумним наркоманом
Нанкінський договір ратифікували імператор Даогуан і королева Вікторія. Фото Anne S. K. Brown Military Collection

Між урядами китайської династії Цін і Великобританії 29 серпня 1842-го підписано угоду, що завершила Першу опіумну війну. Через 9 місяців Нанкінський договір ратифікували імператор Даогуан і королева Вікторія.

Китайський імператор Айсіньгеро Мяньнін заборонив іноземним торговим компаніям ввозити до країни опіум та інші товари з березня 1839-го. Це призвело до першої опіумної війни та насильного відкриття Китаю для торгівлі.

Піднебесна завозила у Європу шовк, порцеляну та чай. Потім Ост-Індська торгова компанія почала продавати до Китаю опіум, вирощений в Індії. Наркотичний засіб використовували як знеболювальне. Контрабандисти швидко збагачувалися за рахунок китайського срібла. Всередині країни почали з'являтися десятки мільйонів наркоманів. У країні кожний десятий був опіумним наркоманом

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї почали нападати на християн

Китай намагався протидіяти, а британське суспільство тиснуло на своїх політиків з вимогою насильного "відкриття Китаю". Китайський уряд блокував англійську торговельну факторію в Кантоні та наказав солдатам знищити близько 19 тис. ящиків і 2 тис. тюків опіуму. Англійці переселились у Макао, а британський флот без оголошення війни почав обстрілювати китайські кораблі. Імператор оголосив Китай закритим для торговців з Британії та Індії.

Велика Британія оголосила війну Китаю та перемогла його за 3 роки. Проти них виступила 220-тисячна маньчжурська восьмизнаменна армія, що не мала жодних переваг у озброєнні. Британці нав'язали країні Нанкінський договір, за яким отримали у довічне користування острів Гонконг, право відкрити торгові представництва у Шанхаї та інших містах. Тоді ж поновили активну торгівлю опіумом.

Китай 21 червня 1900-го оголосив війну Альянсу восьми держав. До кінця XIX століття Китай пережив дві Опіумні війни, після яких кожен десятий китаєць був наркоманом. Слідом за англійцями туди кинулися інші європейські держави, а також Японія і США. Китай став напівколонією цих країн. Китайцям активно насаджували християнство.

Зараз ви читаєте новину «У країні кожен десятий був опіумним наркоманом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі