середа, 10 липня 2019 10:27

У контрабандистів вилучили цінну статуетку

Автор: thehistoryblog.com
  Поліція вилучила давню статуетку Гекати у контрабандистів в Туреччині
Поліція вилучила давню статуетку Гекати у контрабандистів в Туреччині

Поліція вилучила у контрабандистів провінції Денізлі, Туреччина, мармурову статуетку римської епохи - Гекату. Підрозділи правоохоронців з протидії контрабанді обшукували автомобілі, в одному з яких і знайшли пам'ятку.

Геката вважалася захисним божеством, опікуном воріт і перехресть. В інших культах - богинею місяця, володаркою примар, потвор і чаклунства. Часто зображувалася з подвійними факелами і трьома головами. Письмовий опис такої статуетки надав давньогрецький географ Павсаній у праці "Опис Греції". Зазначав, що першу подібну річ створив скульптор Алкамен у V ст. до н.е., повідомляє The History Blog.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час реставрації Чорної кам'яниці знайшли артефакти XVIII ст

Культ Гекат поширювався у Фракії та Анатолії, сучасна Туреччина. Можливо, він виник там і поширився пізніше Грецією та Римом. Особливе значення божеству надавали у стародавній Візантії та її столиці - Константинополі, тепер місто Стамбул.

Конфіскована статуя зараз знаходиться в руках археологів обласного музею, який вивчатиме її надалі.

Великий будинок знайшли під водою в грецькій затоці Ампелакія.

Археологи знали про існування структури, бо її контур можна було розгледіти під час відливу.

Вчені використовували нові методи, щоб досліджувати води навколо острова Саламін, на якому існували стародавні поселення. Це дозволило їм повністю розкопати велику споруду на заході затоки Ампелакія.

На дні знайшли споруду довжиною 15 м. Вона могла бути однією з головних громадських будівель ц цьому районі.

Зараз ви читаєте новину «У контрабандистів вилучили цінну статуетку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі